Agatha Christie 120 jaar… op 15 sept 2010

Op 15 september van dit jaar wordt de 120e geboortedag van Agatha Christie gevierd.

Dame Agatha Mary Clarissa Miller (Torquay, Devon, 15 september 1890 – Wallingford, Oxfordshire, 12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot de meest vertaalde en verkochte auteur aller tijden (3,2 miljard verkochte boeken). Alleen van de Bijbel zijn meer exemplaren gesleten (6 miljard stuks).

Agatha Christie’s oeuvre omvat 80 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictie werken, 6 romans (onder het pseudoniem Mary Westmacott) en een slordige 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van/over Christie’s werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen (de Japanse animatieserie over Hercule Poirot en Miss Marple uitgezonderd). (Wikipedia)

christie-2010-torquay.jpg
Agatha Christie festival in UK
In Groot-BrittaniŽ wordt dit jaar voor de 6e keer het jaarlijkse Agatha Christie festival gehouden van 12 tot en met 19 september 2010. Bezoekers van over de hele wereld reizen naar Torquay af om de sfeer te proeven van het oude Groot BrittanniŽ waar Agatha Christie zo van hield. Het is mogelijk mee te dansen tijdens een nostalgische thee dansant, te genieten van diverse professionele† theaterproducties en nog veel meer.

christie-2010-log-2.jpg

Nieuwe Agatha Christie website
In Nederland is het jubileum aanleiding om een nieuwe website te lanceren. “Deze website wordt hťt platform voor de Agatha Christie fan in Nederland en BelgiŽ. De lancering zal gepaard gaan met een uitdagende prijsvraag en andere spannende acties”. De website is een initiatief van uitgevers Poema en Sijthoff.

Grootste (?) verzamelaar van Agatha Christie in Nederland
De hierboven aangekondigde website is een initiatief van de uitgevers van het werk van Christie. Maar zoals vaker is er ook in dit geval een website van een hartstochtelijk verzamelaar, waar heel veel informatie is te vinden.

Het is de site van Ralf M.M. StultiŽns (1977) uit Nuenen. Al jarenlang een verwoed verzamelaar die naast zo’n 4500 boeken in 30 talen ook duizenden theater- en filmobjecten, munten, postzegels, video’s en memoriabila in bezit heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *