Collectie van 500 Amerikaanse boekbanden te koop op ebay

bookart02.jpg
500 American Decorated Publishers’ Bindings 1872-1929

bookart-cat.jpgRichard Minsky (een belangrijk Amerikaans ontwerper van boekbanden / book art) is een aantal jaren bezig geweest met het verzamelen van decoratieve boekbanden uit de periode 1875 tot 1925. Hij heeft deze collectie gebruikt om een kunsthistorische studie te maken van deze periode met analyses van gebruikte technieken en de effecten van het gebruik van lijnen en kleuren.

De resultaten van zijn studie zijn vastgelegd in een boek dat zowel een catalogus van de verzameling is, als een geschiedenis van de ‘book cover art’. Het boek op zich is tegelijk een voorbeeld van de ‘book art’ van Minsky zelf.

Het is beschikbaar als ‘deluxe’ editie, in een oplage van 25 exemplaren (gesigneerd en genummerd) voor $ 1800,- en als een ‘limited’ versie met een oplage van 100 stuks voor $ 750,-.
Als ‘goedkope’ versie is een cd te koop met de integrale tekst, afbeeldingen en een database met de gegevens van alle boeken. Deze cd ($ 90,-) is ook toegevoegd aan de gedrukte versies.

Collectie te koop
De hele collectie van 500 banden, van meer dan 80 verschillende ontwerpers, staat nu te koop op ebay, als een veilingaanbod met een startprijs van $ 45.000,-. Op de ebay-pagina naar beneden scrollen, dan zijn een aantal van de banden te zien.

(Update 14-01-2007: op 13 januari is de collectie gekocht door een Amerikaanse universiteit. De boeken zijn op dit moment nog wel te zien op de ebay-site.)

Veel meer van het werk van Richard Minsky is te zien op minsky.com.



Leave a Response