Bibliotheek Vaticaan opent deuren na restauratie

bibliotheek-vaticaan.jpg

Maandag 20 september 2010 gaan de deuren weer open van de Vaticaanse bibliotheek. Dit werd gisteren op een persconferentie meegedeeld door kardinaal Raffaele Farina, sinds 2007 hoofdbibliothecaris van ‘the Vatican Apostolic Library’.

Drie jaar geleden ging de bibliotheek dicht voor een grondige restauratie. Een nieuwe klimaatregeling en een verbeterd veiligheidssysteem werden aangebracht. Opmerkelijk is dat bij het sluiten van de bieb in 2007 de toen genoemde streefdatum voor heropening, september 2010, inderdaad gehaald is.

Vanaf maandag zullen jaarlijks weer tussen de 4000 en 5000 onderzoekers, onder uiterst strenge condities hun werk kunnen doen.

None of the items in the library can be checked out, and rules for working inside are strict: No pens, food or even mineral water are allowed in the manuscript reading room.

Researchers will now find improved communications and elevator access to the Vatican’s vast collections, as well as a new tower inside the Vatican’s Belvedere Courtyard to ferry manuscripts from their bomb-proof bunker to climate-controlled consultation rooms. Inside the bunker itself, fire-proof and dust-proof floors and walls were installed to further protect the manuscripts .

De bibliotheek werd opgericht door paus Nicolaas V (1397-1455), die zo’n 350 manuscripten bezat. Toe hij overleed was de colectie aangegroeid tot 1500 manuscripten en was daarmee de grootste verzameling in Europa.

Nu beschikt de bibliotheek over 150.000 manuscripten, waaronder de ‘Codex B’, de oudst bekende complete bijbel, uit de 4e eeuw.

biblio-vatican-floorplan.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *