Laatste deel archieven van Lettergieterij Tetterode overgedragen aan Bijzondere Collecties UvA

15 September 2010 is een belangrijke verzameling archiefmateriaal over de typografische geschiedenis van het grafische handelshuis Tetterode overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Al in 1971 werd de Typografische Bibliotheek van Tetterode verworven door de UvA en ondergebracht bij de Bijzondere Collecties. Vervolgens werd daar met regelmaat archiefmateriaal aan toegevoegd. Nu heeft Tetterode besloten al het nog in het bedrijf aanwezige archief- en documentatiemateriaal aan de Bijzondere Collecties te schenken. Daarnaast worden enkele bijzondere objecten in langdurig bruikleen gegeven, waaronder twee historische drukpersen en enkele schilderijen.

tetterode-interieur.jpg

tetterode-exlibris-1913.jpgLettergieterij ‘Amsterdam’ voorheen N. Tetterode (LA) was de Typografische Bibliotheek in 1913 begonnen. De bibliotheek, destijds gevestigd aan de Da Costakade in Amsterdam, was een prestigieuze instelling, waarvoor men de bekende architect K.P.C. de Bazel het interieur liet ontwerpen. Als eerste bibliothecaris fungeerde S.H. de Roos, die als letterontwerper en typograaf aan de LA was verbonden. De voornaamste aandachtsgebieden waren typografie, lithografie, zincografie en boekbinden. Later zouden nog Dick Dooijes en prof. dr. G.W. Ovink als bibliothecaris optreden.

Naast deze technische bibliotheek was er een museumcollectie, met uitgaven van beroemde drukkers uit heden en verleden, private press-drukken en bijzonder vormgegeven uitgaven als bedrijfsfotoboeken en kunstcatalogi. Aan drukwerk verzamelde men verder (efemeer) materiaal als letterproeven, kalenders en koppermaandagprenten.

De collectie van Tetterode illustreert en documenteert de geschiedenis van boek en letter in al zijn facetten. In 2001, toen het bedrijf 150 jaar bestond, gaf Tetterode het befaamde Athiaskastje in langdurig bruikleen. Het kastje bevat uniek 17de- en 18de-eeuws Hebreeuws lettermateriaal.

  • 150 jaar Tetterode, op website Tetterode


11 Responses to “Laatste deel archieven van Lettergieterij Tetterode overgedragen aan Bijzondere Collecties UvA”

  1. Con van Lit schreef:

    Hallo,

    Ik ben in bezit van een miniscuul boekje onze vader in diversen talen en is mij verteld dat dit boekje door lettergieterij tetterode in 1950 is gedrukt.
    Kunt u mij vertellen of ik iets speciaals in huis heb en wat ongeveer de waarde van zoon boekje is.

    M.v.g. Con van Lit

  2. boekendingen schreef:

    Misschien heeft u hier iets aan:

    In mei 2009 geveild bij Burgersdijk & Niermans (veiling 329, lot 1212):
    MINIATURE BOOK — ONZE VADER … (München, Printed for NV Lettergieterij ‘Amsterdam’ vh N. Tetterode by Waldman & Spitzner, (1951)). 6 x 5 x 3 mm. Or. full mor. w. a gilt cross on the front side.
    estimate EUR 300
    result EUR 240
    ¶ Published on the occasion of the 100 year jubilee of Lettergieterij ‘Amsterdam’ in 1951. The text of ‘Our father …’, the colophon and the title were engraved on the surface (3,76 x 3,76 mm) of three 10 point punches which are also present here. The text on the punches, as well as the printed text, can only be read by means of a strong magnifying glass. It was an incredible achievement and it is said that the typographers who engraved the text worked at night, so that the building where they worked was not shaken by passing trams. The text consists of 400 letters, space and punctuation marks included!

    Verschil is het jaartal en meertaligheid wordt niet genoemd.

    Advies: ga er eens mee naar een antiquariaat, die kunnen er vast meer over vertellen.

  3. Rob schreef:

    Hallo,

    Over waarde gesproken, ik ben in het bezit van het originele drukstempeltje van het “onze vader” (3,76 x 3,76 mm)van het miniatuur boekje, weet daar de waarde misschien van?

    groet Rob

  4. boekendingen schreef:

    Geen flauw idee, maar misschien één van onze lezers?

  5. peter valentijn schreef:

    Geachte lezer(s),
    zelf ben ik werkzaam geweest als machinegraveur bij de Lettergieterij
    in de jaren 1967 tot 1969Weet nog wel dat ik genoemd”Onze Vader”in
    koper heb mogen graveren en waarvan afgietsels zijn gemaakt.
    Was een zeer precies werk.
    Ben benieuwd op reactie.

  6. boekendingen schreef:

    In een verslag van een reis door Friesland, staat een foto van het Onze Vader. Het Grafisch Museum in Joure heeft een exemplaar van het miniatuurtje in bezit.

    http://www.weikopiebes.nl/vakantie7/reis2013.htm

  7. peter valentijn schreef:

    Genoemde miniatuurtjes zijn in diverse talen vervaardigd en bij mijn
    weten wereldwijd verzonden aan klanten van de lettergieterij; dus of er
    een hoge waarde aan hangt zou ik niet weten.

  8. peter valentijn schreef:

    Aanvulling op bovenvermelde: zo heb ik ook honderden aanstekers,
    wäaronder de bekende “Poppel aanstekers, gegraveerd met het logo van
    de lettergieterij -cirkel met de letters LA-, welke als relatiegeschenk
    werden geschonken.

  9. boekendingen schreef:

    Bedankt voor je aanvullingen!!

  10. Henk Gianotten schreef:

    Het Onze Vader boekje is nog steeds te koop bij het Gutenberg Museum in Mainz (D) en kost rond de 30 euro. Op veilingen wordt het soms aangeboden voor 250 tot 300 euro en niet zelden haalt het de vraagprijs of iets er onder. Dat bewijst dat de emotionele waarde hoger is dan de feitelijke waarde.

  11. Het ultieme antwoord op deze vragen en opmerkingen… ‘Een beroemd letterstaafje’ (http://perkamentus.blogspot.com/2020/10/een-beroemd-letterstaafje.html)

Leave a Response