Pentekeningen en drukblokken te zien in Historische Drukkerij Turnhout – 25/26 sept. 2010

De Historische Drukkerij Turnhout heeft komend weekend weer een open huis. De drukkerij, annex museum, gewijd aan het 19e-eeuwse drukproces, is op 25 en 26 september gratis toegankelijk van 13 – 17 uur.

Bijzondere aandacht is er dan voor een grote partij originele boekillustraties, afkomstig van uitgeverij Opdebeek, die van 1899 tot 1953 was gevestigd in Antwerpen. In dat jaar neemt de Nederlandsche Boekhandel uitgeverij Opdebeek over. De naam Opdebeek was zo vooraanstaand dat de Nederlandsche Boekhandel hun kinderboekenreeks nog vele jaren uitbracht onder de naam van Opdebeek.

Het materiaal van de uitgeverij werd na de overname op de zolders opgeslagen. Dozen vol originele pentekeningen die hun uitgebreide kinderboekenreeks versierden stonden al die jaren onaangeroerd. Tot het moment dat er een verbouwing moest plaatsvinden. Het ‘oude spul’ verdween in de vuilcontainer. Gelukkig waren er alerte werknemers die vroegen of ze wat materiaal uit de container mochten halen. Op deze wijze werden 1600 originele tekeningen van bekende illustratoren van een zekere vernietiging gered. Het betreft zowel boekillustraties als boekomslagen.

Van veel illustraties is nog niet bekend in welke boeken zij werden gebruikt. Eigenaar van de Historische Drukkerij, Herwig Kempenaers, kan daarbij uw hulp goed gebruiken. Enkele willekeurig gekozen prenten ter illustratie.

opdebeek-1.jpg

opdebeek-2.jpg

opdebeek-3.jpg

opdebeek-4.jpg

Drukblokken.
De Nederlandsche Boekhandel drukte in 1941 ‘De Drie zustersteden’ van Ledeganck, oorspronkelijk een werk uit 1846. Deze herdruk werd versierd met houtgravures van vooraanstaande 20ste eeuwse kunstenaars : Nelly Degouy, Désiré Acket en Luc De Jaegher. De complete reeks van elf originele houten drukblokken samen met de gedrukte uitgave zijn bewaard gebleven en zijn nu opgenomen in de collectie van de Historische Drukkerij. Deze zullen ook op het komende openingsweekend ruime aandacht krijgen en eenmalig tentoongesteld worden.

drukblok.jpg



One Response to “Pentekeningen en drukblokken te zien in Historische Drukkerij Turnhout – 25/26 sept. 2010”

  1. totopere schreef:

    Very , very nice .

Leave a Response