‘Wall charts, history and European identity’ een nieuwe website met historische schoolwandplaten

Vandaag is in het Onderwijsmuseum in Rotterdam een website gelanceerd met Europese schoolplaten: Wall charts, history and European identity.

Op deze website zijn schoolplaten uit verschillende Europese landen te zien die bedoeld zijn voor het vak geschiedenis. De schoolplaten zijn afkomstig uit de collecties van Denmark’s Paedagogiske Bibliothek (National Library of Education, Denemarken), Forschungsstelle: Schulwandbild, department of the University of Würzburg (Duitsland ) en het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam.

De website is onderdeel van een internationaal project over schoolplaten en Europese identiteit. Het gehele project is tot stand gekomen met behulp van het Culture Programma van de Europese Unie (lees meer).

Als voorbeeld twee schoolplaten uit de collectie, waarop we de eerste drukkers aan het werk zien.

schoolplaat-gutenberg.jpg

De werkplaats van Gutenberg in Mainz, omstreeks 1450. Deze plaat is gemaakt door Aldo Patocchi en verscheen in 1972 bij de Zwitserse uitgeverij Ernst Ingold & Co.

schoolplaat-plantijn.jpg

De drukkerij van Plantijn in Antwerpen, omstreeks 1570. Een plaat van de bekende illustrator Isings, uitgegeven door Wolters Groningen in 1965.

Bij alle schoolplaten wordt informatie gegeven over het afgebeelde verhaal en de locatie waar het afgebeelde verhaal plaats vond. Ook worden onder andere het jaar van uitgave, de uitgeverij en illustrator bij de schoolplaat vermeld.



One Response to “‘Wall charts, history and European identity’ een nieuwe website met historische schoolwandplaten”

  1. […] ‘Wall charts, history and European identity’ een nieuwe website met historische schoolwandplaten | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=4973 – view page – cached ‘Wall charts, history and European identity’ een nieuwe website met historische Tweets about this link […]

Leave a Response