‘Sherlock Holmes in Lebak’ – lezing over de eerste Multatuli-biograaf G.P. Rouffaer (1860-1928)

lebak-rouffaert.jpg
Sherlock Holmes in Lebak
Donderdag 14 oktober, 15.30-17.00 uur
KITLV, Reuvensplaats 2, 2300 RA Leiden, Verenigingskamer (138, eerste etage)

Het kan haast niemand met literaire belangstelling ontgaan zijn dat Max Havelaar, het boek met het befaamde alter ego van Multatuli als hoofdpersoon, 150 jaar geleden verschenen is.

Maar er valt dit jaar nog een tweede, overeenkomstig jubileum te vieren, want ook de avontuurlijke geleerde Gerrit Pieter Rouffaer werd in 1860 geboren. Rouffaer was de grondlegger van de enorme collectie van zo’n 750.000 Indonesische boeken, tijdschriften, foto’s, tekeningen en landkaarten die zich bij het Koninklijk Instituut voor Taal‐, Land‐ en Volkenkunde (KITLV) in Leiden bevinden. En hij schreef internationaal geprezen boeken over batikken en over de Vorstenlanden in het hart van Midden‐Java.

lebak-multatuli.jpgHet zou aardig zijn als beide jubilarissen ook wat met elkaar te maken hebben gehad en dat blijkt hier het geval. Rouffaer waagde zich als eerste aan een wetenschappelijke biografie van Multatuli waarvoor hij in 1885 zelfs speciaal naar Nederlands‐Indië reisde. Maar hij ging nog verder, want hij toonde zich ook bereid om als sponsor van Multatuli op te treden. Twee kleurrijke figuren die zich om verschillende redenen uitstekend lenen voor een gezamenlijk verhaal, want hun geschiedenissen blijken meer raakvlakken te bezitten dan wij hadden kunnen vermoeden.

Sprekers: Frank Okker en Anna Kruip

Frank Okker promoveerde aan de Universiteit Leiden op een biografie van de Nederlands‐Indische schrijver Willem Walraven, ‘Dirksland tussen de doerians’. Momenteel werkt hij samen met zijn assistent Anna Kruip aan een boek over Rouffaer (1860‐1928).
Het verwerken van Rouffaer kriebelhandschrift en ander veldwerk voor dit onderzoek, neemt Anna voor haar rekening. Zij studeerde in 2008 te Leiden af als neerlandica, met specialisatie moderne letterkunde, en is nu in tijdelijke dienst van het KITLV voor het Rouffaer‐project.

  • Wilt u deze lezing bijwonen? Aanmelden kan via kitlv@kitvl.nl of 071 527 2295.

KITLV

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) heeft tot doel de bevordering van de antropologie, taalkunde, sociale en historische wetenschappen van Zuidoost-Azië, het Zuidzeegebied en het Caraïbisch gebied. Speciale nadruk wordt daarbij gelegd op Indonesië, Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba. Het instituut legt zich toe op het verzamelen en toegankelijk maken van boeken en andere documenten, het verrichten en stimuleren van onderzoek en het publiceren van boeken en tijdschriften. Het KITLV is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en heeft zijn hoofdvestiging in Leiden en een vertegenwoordiging in Jakarta.



One Response to “‘Sherlock Holmes in Lebak’ – lezing over de eerste Multatuli-biograaf G.P. Rouffaer (1860-1928)”

  1. […] ‘Sherlock Holmes in Lebak’ – lezing over de eerste Multatuli-biograaf G.P. Rouffaer (1860-1928) | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=4993 – view page – cached ‘Sherlock Holmes in Lebak’ – lezing over de eerste Multatuli-biograaf G.P. Rouffaer (1860-1928) Tweets about this link […]

Leave a Response