Jan I Moretus en de strijd om de Plantijnse drukkerij – tentoonstelling in museum Plantin Moretus

rubens-jan-i-moretus.jpg
Herdenkingstentoonstelling
Jan I Moretus

Op 22 september 2010 is het precies 400 jaar geleden dat Jan I Moretus overleed. Daarmee kwam er een einde aan zijn halve eeuw werkzaamheden voor de Officina Plantiniana.

In 1557 of 1558 kwam Moretus in dienst van Christoffel Plantijn als hulp in de boekhandel. Hij werd al snel diens rechterhand. Jan Moretus bleef in de volgende decennia de steun en toeverlaat van Plantijn, die inmiddels in 1570 zijn schoonvader was geworden. In 1589 overleed Plantijn en kwam Jan I Moretus aan het hoofd van de Officina Plantiniana te staan.

Hij belandde in een felle concurrentiestrijd op verschillende fronten. De andere erfgenamen wilden de winstgevende Officina Plantiniana niet aan hun neus voorbij laten gaan en bovendien moest hij ook een strijd voeren tegen concurrenten-uitgevers om de privileges van de drukkerij te behouden en uit te breiden.

De herdenkingstentoonstelling toont naast de gedrukte werken uit de Plantijnse drukkerij ten tijde van Jan Moretus een groot aantal documenten die ook het persoonlijke leven van Jan Moretus belichten. Het Plantijnse archief bewaart nog tal van stukken zoals testamenten, huwelijkscontracten, brieven en inventarissen die Jan Moretus’ leven en werk illustreren. Op deze manier komt een overzichtstentoonstelling tot stand die de eerste Moretus opnieuw de aandacht geeft die hij meer dan verdient.

Jan I Moretus en de strijd om de Plantijnse drukkerij
16.10.2010 – 16.01.2011

http://www.youtube.com/watch?v=Y4-WUTtDCVg

Een (te korte) impressie van het museum, gemaakt door CityFilmTV.



Leave a Response