(T) Vestdijk wandeling in Den Haag – za 20 jan 2007

16 januari 2007 > De Haagse connectie van Vestdijk onder de loep

DEN HAAG – Wie aan Simon Vestdijk denkt, denkt niet meteen aan Den Haag. Toch is er wel degelijk een Haagse connectie, vindt Vestdijk-kenner en journalist Herman Rosenberg.
Hij heeft voor zaterdag in opdracht van de gemeente Den Haag een stadswandeling georganiseerd langs de ‘Haagse plekken’ van de schrijver.

Vestdijk werd geboren in 1898 in Harlingen en belandde pas na zijn studie geneeskunde begin jaren dertig in Den Haag omdat zijn ouders daar naartoe waren verhuisd. Ondanks het feit dat hij maar korte tijd in de hofstad verbleef, hij sleet zijn verdere leven in Utrecht en Doorn, was Den Haag belangrijk.

Forum
,,Hier besliste hij uiteindelijk te kiezen voor het schrijverschap in plaats van het artsenberoep”, legt Rosenberg uit. Vestdijks ontmoeting met schrijvers Eddy Du Perron en Menno ter Braak, waarmee hij samen de redactie vormde van het tijdschrift Forum, was daarin doorslaggevend.
De stadswandeling leidt mensen langs de plek waar het huis van Vestdijks ouders aan de Daal en Bergselaan 18 stond. De woning moest in de oorlog plaatsmaken voor de Atlantikwall van de Duitsers. Voorts gaat de tour ook door de Cyclaamstraat waar Vestdijk inwoonde bij een weduwe en langs de Laan van Meerdervoort. Daar stonden ooit Vestdijk, Du Perron en Ter Braak samen op een balkon, vastgelegd op een foto, die nog altijd bestaat.
De rondleiding eindigt bij het graf van de schrijver op de Haagse begraafplaats Nieuw Eik en Duinen. Hoewel Vestdijk in 1971 in Utrecht overleed en niet lang in de residentie had gewoond, werd hij bijgezet in het familiegraf in Den Haag.

(gelezen in AD)



Leave a Response