Beeld en boek voor Anna Blaman

Dit jaar wordt de 50e sterfdag van Anna Blaman (1905-1960)  herdacht. Vandaag aandacht voor twee van de vele activiteiten in dit Anna Blaman Jaar.

Beeld

blaman-beeld-rotterdam-2010.jpg

In Rotterdam vond op 24 september de onthulling plaats van het door kunstenares Maria Roosen ontworpen monument ‘Eenzaam Avontuur’ (vernoemd naar Blamans bekendste roman) door Burgemeester Ahmed Aboutaleb. (foto CBK Rotterdam)
Kunstenares Maria Roosen koos voor de motorfiets omdat deze herinnert aan de passie van Anna Blaman voor het motorrijden en verwijst naar de autonomie van het individu, een leidraad in haar werk, en naar haar vrijgevochten levenshouding. . In de jaren ’40 was een vrouw op een motor nog een unicum.

Het monument is te vinden aan de Heemraadssingel in Rotterdam-West, tegenover het gebouw van de Volksuniversiteit.

blaman-langoureus-2010.jpgBoek

Anna Blaman was niet alleen één van de belangrijkste auteurs uit de Nederlandse literatuur, maar zij was ook een van de eerste openlijk lesbische auteurs en zij is daardoor een icoon voor lesbische vrouwen.

Ter gelegenheid van het Anna Blamanjaar heeft het IHLIA (Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief) een boek samengesteld, geheel gewijd aan Anna Blaman: ‘Langoureus verlangen, schrijfsters van nu
over Anna Blaman’
.

In het boek, samengesteld door Connie van Gils, is een levensbeschrijving van Anna Blaman opgenomen, geschreven door Anna Blamankenner Florette Dijkstra. Zij schreef ook De onvoltooide, een roman over het leven van de beroemde schrijfster (Querido, 2010).

Daarnaast is een zestiental bekende Nederlandse schrijfsters, zoals Lydia Rood, Marion Bloem, Mischa de Vreede, Xaviera Hollander, Elsbeth Etty, Tessa de Loo, Pauline Slot, Xandra Schutte en Claudia de Breij, bereid gevonden een bijdrage te leveren. Zij belichten Blamans werk en leven vanuit het nu en vertellen wat de schrijfster voor hen heeft betekend.

Presentatie – Het boek ‘Langoureus verlangen’ wordt zondagmiddag 14 november 2010 om 15.30 uur gepresenteerd bij IHLIA, op de 6de verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Vanaf 14 november is het boek tegen verzend- en administratiekosten verkrijgbaar via de website. Bezoekers van de presentatie op 14 november zullen het boek cadeau krijgen.

Langoureus verlangen, schrijfsters van nu over Anna Blaman, uitgever IHLA, november 2010, gebonden, met illustraties, 187 pagina’s, isbn 9789070532505

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *