Covers with books (82) – ‘Ars Magica’, roman over inquisitie, hekserij en zwarte magie

covers82-01.jpg

“Spanje, begin zeventiende eeuw. Inquisiteur Alonso de Salazar y Frías wordt naar een noordelijke provincie gestuurd, waar het gonst van geruchten over hekserij en zwarte magie. Hij begint een grondig onderzoek, waarbij zijn pad wordt gekruist door het jonge meisje Mayo. Zij is op zoek naar haar pleegmoeder, die door de inquisitie is opgepakt omdat ze geneeskrachtige kruiden en tovermiddelen verkocht. Wanneer het ene na het andere vreemde voorval zich voordoet terwijl een bewijs voor hekserij maar niet te vinden is, begint Salazar zich af te vragen uit welke hoek het kwaad eigenlijk afkomstig is. Een spannende zoektocht naar de waarheid volgt.”

De aantekeningen van Salazar, die echt heeft bestaan, zijn bewaard gebleven in het Nationaal Historisch Archief van Spanje. Nerea Riesco gebruikte deze aantekeningen voor haar roman, evenals haar onderzoek naar de politieke en religieuze geschiedenis en de magische tradities van Spanje. De beschrijvingen van data, plaatsen en historische gegevens in Ars magica zijn waarheidsgetrouw, en de toverspreuken en magische rituelen werden in die tijd daadwerkelijk zo gebruikt.

Ars Magica is het tweede boek van de Spaanse schrijfster Nereo Riesco en is in september verschenen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek. [te koop bij bol.com]

Hoewel de boeken op dit omslag slechts een bescheiden plaats op de achtergrond innemen verdient het boek het toch opgenomen te worden in de reeks covers with books omdat het schilderij op het omslag leidt naar een kunstenaar die buitengewoon fraaie schilderijen maakt.

covers82-02.jpg
Dino Valls, MUTUS LIBER, 110 x 92 cm,1996

Dino Valls (1959) is een Spaanse schilder. Na een studie medicijnen begon hij in 1982 als fulltime schilder. Hij werd gefascineerd door de oude meesters en hun studies van het menselijk lichaam. Ook bekwaamde hij zich in de oude schildertechnieken en maakte daarmee een serie schilderijen, met voornamelijk blote vrouwen, in de stijl van de magisch-realisten.

His paintings elaborate and expand upon the methods of past masters, employing formal figurative techniques as the medium through which to explore the human psyche in a conceptual framework laden with profound psychological weight and symbolism.

Enkele voorbeelden.

covers82-03.jpg

covers82-05.jpg
FLOS, 122 x 122 cm, 2007

covers82-04.jpg
IPSIUS-F, 58 x 41 cm, 2007

go_previous.jpggo_covers_more.jpggo_next.jpg



One Response to “Covers with books (82) – ‘Ars Magica’, roman over inquisitie, hekserij en zwarte magie”

  1. […] Covers with books (82) – ‘Ars Magica’, roman over inquisitie, hekserij en zwarte magie | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5095 – view page – cached Covers with books (82) – ‘Ars Magica’, roman over inquisitie, hekserij en zwarte magie Tweets about this link […]

Leave a Response