De ECI vergaloppeert zich…

eci-1.jpg
De  ECI is in veler herinnering die boekenclub die je slim wist te verleiden om lid te worden, door boeken aan te bieden voor bijna niets (kies vier titels voor een tientje, in guldens), met de verplichting om vier keer per jaar een boek af te nemen. Vergat je dat dan werd het ‘kroonboek’ toegestuurd. Lid zijn had wel het voordeel dat er korting op boeken gegeven werd, hoe langer lid hoe hoger de korting.

De ECI is hard bezig om het imago van suffe boekenclub om te buigen naar dat van een frisse, moderne hoofdrolspeler op de boekenmarkt. Er wordt zwaar ingezet op internetverkoop, voor iedereen toegankelijk, maar nog steeds met kortingen voor de zogenaamde VIP-leden. (ECI is de enige boekhandel die korting mag geven op boeken die ten minste vier maanden oud zijn.)

Als VIP-lid wordt je nog steeds geacht 1 boek per kwartaal af te nemen. Bij verzuim ontvang je nu geen Kroonboek meer, maar een ‘Vrije Keuze Bon’ van € 25,00, die binnen een jaar besteed moet worden.

Maar goed, onder het motto ‘LIEFDE VOOR LEZEN…’ is er een campagne op gang gekomen om de ECI opnieuw te promoten met het doel het aantal leden weer boven het miljoen te krijgen. In 1995, vóór de opmars van boekensites op internet, telde ECI nog 1,8 miljoen leden. Tegenwoordig zijn het er nog 800.000.

Op de campagnepagina is een vrolijke animatie te zien waar het nieuwe beleid wordt toegelicht. Daaronder staan twee tv-commercials die waarschijnlijk ook vrolijk bedoeld zijn…

http://www.youtube.com/watch?v=nXxUaAG5b9E http://www.youtube.com/watch?v=vqplH6G0LNY

Tja… Ik vind het nogal smakeloze anti-reclame, en u… ??



4 Responses to “De ECI vergaloppeert zich…”

  1. Coen Peppelenbos schreef:

    Ik vind ze wel grappig.

  2. […] De ECI vergaloppeert zich… | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5106 – view page – cached * « Wie wint ‘De Diamanten Kogel 2010′ – de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller Tweets about this link […]

  3. Gert Jan schreef:

    Waarom mag eigenlijk alleen de ECI korting geven?

  4. boekendingen schreef:

    De afspraken over korting zijn vastgelegd in de ‘wet op de vaste boekenprijs’. Hieronder staat het betreffende gedeelte, maar het waarom is daarmee nog niet duidelijk en dat weet ik ook niet.
    Groet
    Hans

    Wet van 9 november 2004, houdende regels omtrent de vaste boekenprijs (Wet op de vaste boekenprijs)

    Paragraaf 4. De boekenclubprijs

    Artikel 8
    In deze paragraaf wordt verstaan onder:

    a. boekenclub: een verkoper die onder bij of krachtens algemene maatregel van bestuur nader te stellen regels bedrijfsmatig en op landelijke schaal boeken verkoopt en distribueert aan uitsluitend particuliere eindafnemers, zijnde natuurlijke personen die voor de periode van minimaal één kalenderjaar koopverplichtingen zijn aangegaan;
    b. boekenclubprijs: de door de uitgever of de importeur op grond van artikel 9 vastgestelde prijs.

    Artikel 9
    1.De uitgever en de importeur kunnen op verzoek van een boekenclub een van de vaste prijs afwijkende boekenclubprijs vaststellen voor de verkoop aan eindafnemers die jegens de boekenclub een koopverplichting als bedoeld in artikel 8, onderdeel a, zijn aangegaan.

    2.De boekenclubprijs geldt niet eerder dan vier maanden na het tijdstip, bedoeld in artikel 4, tweede lid.

    3.De uitgever en de importeur kunnen de boekenclubprijs telkens na een half jaar aanpassen of opheffen met ingang van een daarbij te bepalen tijdstip, doch niet eerder dan met ingang van een jaar na het tijdstip waarop de boekenclubprijs is gaan gelden.

    4.De boekenclubprijs vervalt in ieder geval bij de opheffing van de vaste prijs als bedoeld in artikel 7, eerste lid.

    5.Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld omtrent het vaststellen van een boekenclubprijs.

    #Artikel 10
    De boekenclub past bij verkoop van een boek aan een eindafnemer die jegens de boekenclub een koopverplichting als bedoeld in artikel 8, onderdeel a, is aangegaan, de vastgestelde boekenclubprijs toe.

    bron:
    http://wetten.overheid.nl/BWBR0017452/geldigheidsdatum_22-11-2009

Leave a Response