Buddingh’week in Dordrecht van 20 tot 27 nov 2010

buddingh-portret.jpg

Eind november wordt in Dordrecht door o.a. het Buddingh’ Genootschap een Buddingh’week georganiseerd. Dan is het precies een kwart eeuw geleden dat de Dordtse schrijver/dichter en ereburger C. (Kees) Buddingh’ overleed.

Kees Buddingh’ leefde in Dordrecht van 7 augustus 1918 tot 24 november 1985.

De volgende activiteiten staan op het programma.

Buddingh’ Gewandeld

Op zaterdag 20 november vindt de officiële aftrap van de Buddingh’-week plaats in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt. In de bovenzaal van de bibliotheek wordt van 10.00 tot 15.00 uur continu oud filmmateriaal, afkomstig uit de archieven van DiEP, over Buddingh’ vertoond.

Om 12.00 uur en 14.00 is er gelegenheid om onder leiding van Wim Huijser en Hans Berrevoets een Buddingh’-wandeling van ca. 1 uur te lopen door het centrum van Dordrecht. Het verzamelpunt is de ingang van de bibliotheek. De wandeling eindigt bij Galerie Voila aan de Voorstraat.

buddingh-gebundeld-2010.jpgBuddingh’ Gebundeld

Op woensdagavond 24 november vindt voor genodigden de presentatie plaats van de uitgave Buddingh’ Gebundeld (Nijgh & Van Ditmar). Dit 1.120 pagina’s tellende boek bevat de verzamelde poëzie van C. Buddingh’, bezorgd door Wim Huijser. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Kunstkerk en wordt muzikaal omlijst door muziekgroep Dichterbij en het dubbel blaaskwintet I Fiati.

Buddingh’ Voorgedragen

Op vrijdagavond 26 november worden Buddingh’-liefhebbers van binnen en buiten Dordrecht – waaronder o.a. Nico Dijkshoorn  en de kring van Dordtse dichters – uitgenodigd om hun favoriete Buddingh’-gedicht zelf voor te dragen in Villa Augustus. Tijdens deze avond houdt Wim Huijser een inleiding over de poëzie van Buddingh’ en treedt muziekgroep Dichterbij op met muzikale bewerkingen van Buddingh’s gorgelrijmen. Presentatie: Casper Markesteijn. Aanvang: 20.15; gratis entree.

Buddingh’ Geschaakt

Op zaterdag 27 november zal in de Gijs van Aardennezaal van lunchroom Den Witten Haen, Groenmarkt 19, het derde Buddingh’ Schaaktoernooi worden georganiseerd. Schaken is een vanzelfsprekend onderdeel van de C. Buddingh’-week. In zijn dagboeken en in zijn gedichten brengt Buddingh’ zijn liefde en betrokkenheid bij deze denksport regelmatig onder woorden. Hij kwam jarenlang uit voor het eerste team van schaakclub Dordrecht en was ook vaste gast op internationale toernooien. De regionale schaakcommissie verzorgt dit open schaaktoernooi, dat om 10 uur begint.

De Buddingh’-week wordt op die zaterdag om 16.00 uur op een feestelijke en muzikale wijze afgesloten. Wim Huijser en de muziekgroep Dichterbij verlenen daaraan medewerking.

En verder…

Buddingh’ Gezongen

Bijzonder onderdeel van de Buddingh’-week zijn de verschillende optredens van de Dordtse muziekgroep Dichterbij. Zij brengen volgend voorjaar een nieuwe cd uit met daarop ruim twintig muzikale bewerkingen van Buddingh’s gorgelrijmen. De band Dichterbij bestaat uit Sandra Degenhart-Verhoef, Marco Louwman, Paul Mol en Joke Snijders. De arrangementen van de zangstukken werden gemaakt door Ronald van der Schelde.

Buddingh’ Geblazen

Tijdens de boekpresentatie op 24 november zal ook een aantal musici een compositie uitvoeren van componist/arrangeur Hans Tolhuijs, gebaseerd op Buddingh’s sonnet ‘Soms, ’s avonds’. Het libretto wordt uitgesproken/gezongen door Hans Kooiman en muzikaal uitgevoerd door I Fiati, het dubbel blaaskwintet uit Rotterdam.

Buddingh’ Gestemd

buddingh-gedicht-etalage1.jpg
Voorbijgangers kunnen Buddingh’-gedichten lezen in etalages.

Voorafgaand aan de Buddingh’-week organiseert de Centrale Bibliotheek de verkiezing van het meest populaire Buddingh’-gedicht. Op 9 november werden tien genomineerde gedichten bekend gemaakt, waarop iedereen kan stemmen via de website van de Centrale Bibliotheek. De bekendmaking van het ‘winnende’ gedicht vindt plaats tijdens Buddingh’ Voorgedragen op 26 november in Villa Augustus.

  • website Buddingh’ Genootschap


Filmmontage
      (2003) door Joop van Halen, oprichter van Stichting Perspektief in Dordrecht. Met dank aan Barry Bravenboer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *