Grafisch kunstenaar Frans de Jong (1921) overleden

jan-de-jong.jpg

Frans de Jong 1921 – 2010

“Op 20 oktober 2010 is op negenentachtigjarige leeftijd Frans de Jong overleden. Frans stond, als mede-oprichter van Het Drukhuis, aan de wieg van Drukwerk in de Marge. Hij werkte als drukker sinds 1950, en is decennialang een inspiratie voor heel veel drukkers geweest.”

Dit bericht las ik bij Drukwerk in de marge en ik wil graag nog eens wijzen op het bijzondere werk dat deze man maakte. Tot op hoge leeftijd bleef hij actief in zijn werkplaats, waar hij met alledaagse voorwerpen en materialen prachtige prenten maakte op zijn drukpers.

In januari van dit jaar maakte ik een bericht over de dvd ‘De persvrijheid van Frans de Jong’, een documentaire van 60 minuten gemaakt door Frans Lasès (nog steeds te koop bij Roxy Movies).

“Frans de Jong (1921) is een van de laatste meesterdrukkers passend in de traditie van Hendrik Werkman en uniek in zijn combinatie van het bijna verdwenen boekmetier en het experimenterend omgaan met drukkersmateriaal.”

Dit schreef Museum Meermanno in de toelichting bij een tentoonstelling in 2003, ter gelegenheid van een schenking aan het museum door Frans de Jong van een omvangrijke collectie prenten.

fransdejong-boek.jpgfransdejongdvd.jpg

Links: In 1993 werd door uitgeverij De Buitenkant het boek ‘Frans de Jong, Schilderen met de drukpers’ uitgegeven. ISBN 978 90 70386 53 5.

Rechts: De DVD, met fotokatern, ‘De persvrijheid van Frans de Jong’ uit 2010 van Roxy Movies.

frans-de-jong-sbk.jpg
  • Een beknopte biografie staat bij SBK Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *