Snoecks 2011 – voor de gure herfstdagen…

snoecks-2011.jpg

Snoecks 2011 is verschenen. Het blijkt alweer de 87e editie van dit jaarboek te zijn, dat met zijn ‘fleurige’ omslagen niet over het hoofd is te zien in de boekhandel.

Dit jaar is de cover voorzien van een foto van de Nederlandse mode- en glamourfotograaf Nicolaas de Bruin, die samen met zijn vrouw vlakbij Hollywood een fotostudio heeft.

Snoecks betekent meer dan 500 pagina’s meesterlijke fotoreportages en verhalen. Naast de vaste literaire rubrieken een exclusieve voorpublicatie van de nieuwe, in 2011 te verschijnen roman van bestsellerauteur T.C. Boyle.

– Snoecks verscheen voor het eerst in 1923 onder de titel “Groote Snoeck’s Almanak”. Daarin zaten meer verhalen en illustraties dan in de kleine Snoeck’s almanak die al sinds 1782 door de drukkersfamilie Snoeck te Gent werd uitgegeven.

Serge Snoeck (1923-1997) zorgde voor de vorm van het Snoecks jaarboek zoals we het nu kennen. Hij werd trouwens niet toevallig geboren in het jaar waarop Snoecks voor het eerst verscheen. Zijn vader begon in 1923 met Snoecks ter gelegenheid van de geboorte van Serge.

snoeck-1925.jpgsnoeck-1942.jpg

De linker afbeelding is het omslag zoals dat werd gebruikt tot het jaar 1942. Vanaf dat jaar was elke almanak voorzien van een andere illustratie. Alle covers vanaf 1925 zijn te bekijken op de website van Snoecks.

snoeck-1966.jpg snoeck-1999.jpg

In 1966 was de cover voor het eerst voorzien van een echt model. Vanaf dat jaar werden de omslagen alleen nog getooid met vrouwenportretten. Aanvankelijk nog wat ingetogen, maar vanaf 1972 werden het echte glamourfoto’s.

In 1969 werd de ‘Groote Snoeck’s Almanak’ omgedoopt tot simpelweg ‘Snoecks‘, met als ondertitel ‘literair jaarboek voor zuid en noord’. Het jaarboek verscheen vanaf 1969 niet meer alleen in België, maar ook in Nederland.

In België gaat het jaarboek jaarlijks zo’n 100.000 keer over de toonbank. Nederland voegt daar nog eens 57.000 exemplaren aan toe.
(bron bibliotheek Brugge)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *