David van Reybrouck is winnaar van de AKO Literatuurprijs 2010

ako-prijs-logo.jpg
Op 8 november 2010 werd door jury-voorzitter Femke Halsema bekendgemaakt dat dit jaar de AKO Literatuurprijs is gewonnen door David van Reybrouck met het boek Congo. De prijsuitreiking in het Teylers Museum in Haarlem was live te zien in het tv-programma Nieuwsuur. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000.

Er werden dit jaar ruim 430 Nederlandstalige boeken voor deze prijs ingezonden. In september werd de Tiplijst met 25 boeken bekendgemaakt en op 1 oktober de Toplijst met 6 titels waaruit de ‘hoofdprijs’ zou worden gekozen.

De zes titels van de Toplijst:

beijnum-familie-2010.jpg boogaard-minnaar-2010.jpglanoye-sprakeloos-2009.jpg

– Kees van Beijnum, Een soort familie (De Bezige Bij, 2010) – [zie bij bol.com: paperback / hardcover]

– Oscar van den Boogaard, Meer dan een minnaar (De Bezige Bij, 2010) – [zie bij bol.com]

– Tom Lanoye, Sprakeloos (Prometheus, 2009) – [zie bij bol.com]

otten-vrouw-2010.jpg peeters-bloemen-2010.jpgreybrouck-congo-2010-3.jpg

– Willem Jan Otten, Onze lieve vrouwe van de schemering (Van Oorschot, 2010, 3e druk) – [zie bij bol.com]

– Koen Peeters, De bloemen (Meulenhoff | Manteau, 2010) – [zie bij bol.com]

– David van Reybrouck, Congo (De Bezige Bij, 2010) – [zie bij bol.com]

UPDATE
aanvulling 12 nov 2010In twee weken tijd heeft David Van Reybrouck drie grote prijzen gewonnen voor zijn boek Congo, een geschiedenis.

Naast de AKO Literatuurprijs heeft hij tijdens de Nacht van de Geschiedenis de Libris Geschiedenis Prijs in ontvangst mogen nemen en maakte de Jan Campert Stichting bekend dat het de J. Greshoff-prijs aan Van Reybrouck toekent. Dit is een tweejaarlijkse essayprijs.

Dat een auteur voor één titel deze drie prijzen ontvangt is niet eerder voorgekomen. Van Reybrouck heeft aangegeven dat hij een derde van het prijzengeld aan Human Rights Watch geeft. Inmiddels zijn van Congo meer dan 60.000 exemplaren verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *