Trilogie Duivelsbijbel voltooid…

dubell-4.jpg

Nog altijd is het bericht over de Codex Gigas, de Duivelsbijbel het meest gelezen artikel (mei 2007) bij Boekendingen. Het enorme manuscript van 75 kg en het fascinerende verhaal erachter blijft sterk tot de verbeelding spreken.

Vroeg in de 13e eeuw, in een klooster in Bohemen wordt een monnik betrapt op een ernstige overtreding van de kloosterregels. Zijn straf is zwaar, hij zal levend worden ingemetseld. Om aan de straf te ontkomen biedt hij aan om in één nacht een boek te schrijven, ter meerdere glorie van het klooster, waarin alle kennis van de wereld zal worden verzameld.

Hij gaat aan de slag, maar tegen middernacht beseft hij dat het een onmogelijke taak is. Hij sluit een pact met de duivel, die hem helpt de taak te volbrengen. Als dank maakt de monnik op een van de pagina’s een kleurrijk portret van Satan.

De Duitse schrijver van historische romans, Richard Dübell, publiceerde in september 2007 zijn boek Die Teufelsbibel, bij ons in maart 2008 uitgebracht als De Duivelsbijbel. Het boek bleek zeer succesvol en Richard Dübell kwam met een vervolg in september 2008, bij ons kwam het uit in oktober 2009 als De wachters van de Duivelsbijbel.

En deze maand verscheen dan het derde deel van de trilogie, De erfgename van de Duivelsbijbel, waarmee het verhaal ten einde komt.

1648. Na bijna dertig jaar snakt de Europese bevolking naar het einde van de oorlog. De Duivelsbijbel, het machtigste boek ter wereld, staat in het middelpunt van de belangstelling. Vanuit het noorden stuurt koningin Kristina van Zweden haar minnares Ebba Sparre om het boek te vinden. In het westen wordt een jezuïet met een belangrijke boodschap vermoord en in het zuiden komt een oeroud netwerk weer tot leven. Vanuit het oosten beginnen twee vrouwen aan een reis met als doel een doodziek kind te redden. Hun tocht voert hen rechtstreeks in de armen van de jezuïetenpater Silvicola. Die heeft maar één missie: het vernietigen van de Duivelsbijbel.

Voor de liefhebbers van historisch spektakel…

dubell-5.jpgdubell-2.jpgdubell-1.jpg

– Richard Dübell, De Duivelsbijbel (I), Uitgeverij De Fontein, maart 2008, 544 pagina’s, € 19,95 – [zie bij bol.com] (=uitverkocht)

– Richard Dübell, De wachters van de Duivelsbijbel (II), Uitgeverij De Fontein, oktober 2009, 608 pagina’s, € 19,95 – [zie bij bol.com]

– Richard Dübell, De erfgename van de duivelsbijbel (III), Uitgeverij De Fontein, november 2010, 624 pagina’s, € 19,95 – [zie bij bol.com]

Op de website van Richard Dübell is meer info te vinden over deze boeken.

Eerdere berichten over de Duivelsbijbel bij Boekendingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *