Kapitein Rob in het Nederlands Stripmuseum Groningen

http://www.youtube.com/watch?v=TpBlcJaeMrI&feature=fvst

Honderd jaar geleden, op 22 mei 1910, werd Pieter Kuhn geboren in Amsterdam. De bedenker en tekenaar van de avonturen van Kapitein Rob.

Op 11 december 1945 verscheen de eerste aflevering van Kuhns strip ‘De avonturen van kapitein Rob’ in Het Parool. Het waren de verhalen van een zeiler die met zijn trouwe hond ‘Skip’ op zijn jacht ‘De Vrijheid’ de wereldzeeën bevaart en het ene ongelooflijke avontuur na het andere beleeft.
De strips bleven verschijnen, met enkele onderbrekingen, tot januari 1966, toen Kuhn aan een hartaanval overleed. Op 21 januari verscheen de laatste aflevering van ‘De avonturen van kapitein Rob’, middenin het 73e verhaal Rendez-vous in Jamaica.

Tentoonstelling 100 jaar Pieter Kuhn

‘Kapitein Rob voor anker in het Nederlands Stripmuseum Groningen’ is de naam van de tentoonstelling die op 13 oktober in Groningen van start is gegaan als hommage aan Pieter Kuhn. Het unieke van deze tentoonstelling is dat naast de originele Kapitein Rob strips ook ander werk van de tekenaar te zien is. Tekeningen die nog nooit eerder aan het publiek getoond zijn.

Een dit jaar gesloten overeenkomst met de Stichting Pieter Kuhn, heeft Het Nederlands Stripmuseum Groningen toegang verschaft tot onder meer alle originele tekeningen. De tentoonstelling laat veel originele werken, schetsen, stripstroken en ander materiaal zien. De gehele collectie is ondergebracht in de Groninger Archieven.

De tentoonstelling is tot en met 3 maart 2011 te zien in Het Nederlands Stripmuseum Groningen.

  • website Stripmuseum

Reportage RTV Noord, 13 oktober 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *