Bilderdijklezing 2010 op 18 december in Haarlem

bilderdijk-logo1.jpg

Willem Bilderdijk (1756-1831), de belangrijkste Nederlandse dichter van de negentiende eeuw, woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden, waar de Huizinga-lezing gehouden wordt, organiseert de Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijklezing.

Na lezingen van Piet Gerbrandy (2006) en Marita Mathijsen (2008) is het nu de beurt aan Bilderdijkkenner en biograaf Peter van Zonneveld.

Van Zonnevelds lezing heeft de titel Tumult en tragiek. De tijd van Bilderdijk. Bilderdijk leefde in een woelige tijd. Zijn bestaan werd bepaald door de strijd tussen patriotten en prinsgezinden, de inval van de Fransen, Lodewijk Napoleon en de Belgische Opstand. Miskenning, armoede, ziekte, opiumverslaving, hoge kindersterfte en andersoortige kommer en kwel eisten hun tol. Verklaart dat misschien zijn somberheid, zijn verbittering, zijn onvrede en zijn doodsverlangen? Een lezing over Bilderdijks achtergronden, een visie op de negentiende eeuw. En passant worden geheimen over Bilderdijks sterfhuis onthuld.

Peter van Zonneveld is sinds 1975 verbonden aan de Opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden. Samen met Boudewijn Büch richtte hij in 1970 het Bilderdijk Genootschap op. Hij stelde verschillende bloemlezingen samen uit het werk van Bilderdijk en schrijft, samen met Rick Honings, de biografie van Bilderdijk.

De lezing is na afloop van het programma op 18 december in druk verkrijgbaar. Tevens wordt in samenwerking met Mercator Pers de bibliofiele uitgave Scherpe Tanden gepresenteerd, twee Bilderdijkgedichten van de hand van de dichter George Moormann.

Na afloop van de lezing zal een krans worden gelegd op het graf van de in de kerk begraven homo universalis Bilderdijk. Aansluitend is er een borrel in het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, waar ook een kleine expositie over Bilderdijk is ingericht.

EXTRA FEESTELIJK! Ware Bilderdijkianen opgelet! Voor een select gezelschap is er de mogelijkheid een bijzonder Bilderdijkdiner bij te wonen. Het is gebaseerd op een uniek ooggetuigenverslag van de Engelse dichter Robert Southey, die in 1825 een bezoek aan Bilderdijk bracht en door de familie gastvrij werd onthaald.

De Bilderdijklezing is, met dank aan de Gemeente Haarlem, geheel gratis toegankelijk. Voor het diner vragen we u een bescheiden bijdrage van 45 euro per persoon. U kunt zich tot 10 december aanmelden voor het diner, zie verdere informatie op de website.

Zaterdag 18 december 2010, Grote of St. Bavokerk, Grote Markt Haarlem
Aanvang lezing Peter van Zonneveld: 16.00 uur
Vanaf 15.00 uur kerk open; stadsorganist Anton Pauw speelt muziek van tijdgenoten van Bilderdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *