Superboek ‘Birds of America’ weer even te zien in Teylers Museum

audubon-2.jpg
Vandaag (7 dec. 2010) gaat een van de zeldzame originele exemplaren van The Birds of America van John James Audubon onder de hamer bij Veilinghuis Sotheby’ in Londen. De opbrengst wordt geschat op 5 à 10 miljoen euro. In maart 2000 werd een exemplaar verkocht voor 8,8 miljoen dollar bij veilinghuis Christie’s.

Ter gelegenheid van de veiling en wegens grote belangstelling heeft het Teylers Museum in Haarlem besloten een deel van het boek weer voor even aan het publiek te tonen. Teyler is het enige museum in de Benelux dat een compleet exemplaar bezit. Het vanwege zijn kwetsbaarheid en kostbaarheid zelden tentoongestelde boek is vanaf 7 december 2010 t/m 2 januari 2011 te bekijken.

Het boek was eerder te zien op de grote tentoonstelling Vogels van formaat, eind 2007 (zie het bericht daarover).

audubon-1.jpgDe plaat in de vitrine van Teylers Museum toont de beroemde flamingo. De vogel was te groot om op het zogenaamde olifant-formaat te worden afgedrukt. Audubon beeldde de vogel daarom heel slim met gebogen nek af, zodat hij toch op het papier van 96 bij 67 centimeter paste.

audubon1.jpg

The Birds of America van de Amerikaanse vogelschilder John James Audubon (1785-1851) is het grootste en duurste boek ter wereld. Alle in die tijd bekende vogels van Noord-Amerika zijn hierin op ware grootte en in hun natuurlijke omgeving afgebeeld. Het boek bestaat uit vijf delen en bevat 435 platen die met de hand zijn ingekleurd.

Publicatie

audubon-boek-2007.jpgDe publicatie die in 2007 verscheen bij de tentoonstelling Vogels van formaat, Audubon in Nederland is nog te koop.

In dit schitterend geïllustreerde boek, Vogels van formaat, Audubon in Nederland, gaat Reinjan Mulder in op Audubons werkwijze en zijn Frans-Amerikaanse achtergrond, maar ook op het veranderde denken over dieren in de 19de eeuw en op de betekenis die Audubon had voor Charles Darwin en voor het Amerikaanse levensgevoel.

> Reinjan Mulder, Vogels van formaat, het meesterwerk van John James Audubon, Nieuw Amsterdam, nov. 2008 (2e druk), paperback met flappen, 64 pagina’s, 30 x 21 cm, ISBN 9789046803257, verkoopprijs € 17,50 – te koop bij bol.com



2 Responses to “Superboek ‘Birds of America’ weer even te zien in Teylers Museum”

  1. Perkamentus schreef:

    Eenmaal, andermaal, verkocht!
    Voor 7,321,250 pond (incl. toeslag). Koopje vergeleken met de vorige die werd geveild

  2. boekendingen schreef:

    waarna een beschaafd applaus klonk…

    en de totale opbrengst van ’the Collection of Frederick 2nd Lord Hesketh’ toch een mooie 14,971,950 pond opbracht.

Leave a Response