Na drie jaar verzet tegen glazen pui is vernieuwde bibliotheek Bergen op Zoom eindelijk open

bieb-boz-1.jpg
Bibliotheek Het Markiezaat in de binnenstad van Bergen op Zoom opende gisteren de deuren van deze geheel vernieuwde vestiging. De verbouwing was in februari van dit jaar al klaar, maar een omstreden glazen pui veroorzaakte zoveel rumoer dat de opening keer op keer moest worden uitgesteld.

Uit BN De Stem van vandaag (21 dec. 2010):

“Drie jaar is hij er mee bezig geweest. Vanaf het moment dat wethouder Ton Linssen het idee opperde om de bibliotheek een entree te verschaffen in het winkelgebied tot de dag van gisteren. Het idee van de bibliotheek was van begin af aan: een glazen wand als entree. Het visitekaartje voor een volledig vernieuwde bibliotheek. Om op te vallen, mensen uit te nodigen binnen te komen. Maar die glazen wand zorgde vervolgens voor veel ellende. Want terwijl de verbouwing intern al lang klaar was, vond de Vereniging Binnenstad zoveel glas niet passen in de historische binnenstad van Bergen op Zoom en bovendien in strijd met de eigen regeltjes voor de gemeente. De geplande opening van de bibliotheek in februari van dit jaar ging dan ook niet door. Rechtszaak na rechtszaak volgde. Uiteindelijk mocht de glazen gevel er toch komen. De kwestie is nog steeds niet helemaal afgehandeld, want de VB heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Raad van State. Om daar finaal te horen of een gemeente zo soepeltjes de eigen regels aan de kant mag schuiven.”

De nieuwe pui

bieb-boz-2.jpg

De nieuwe bibliotheekingang, in een voormalig winkelpand in de Kortemeestraat dat bij de bibliotheek is getrokken, heeft een glazen pui, met ‘een vleugje vroeger’. Met mat uitgevoerde delen wordt de oude indeling met ramen en deuren weergegeven. In de avonduren zorgt speciale verlichting ervoor dat de ‘kozijnensuggestie’ te zien blijft.

  • artikel Regio Actueel, 20 dec. 2010, met meer foto’s van het interieur

Filmpje uit april 2010, waarin bibliotheekdirecteur Nanno Nanninga de nieuwe bibliotheekruimte laat zien en verteld over de bizarre situatie rond de glazen pui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *