Werk uit beginjaren Kunstkring De Ploeg op expositie in Grafisch Museum Groningen

ploeg-1.jpg ploeg-2.jpg

DE PLOEG IN DE JAREN TWINTIG – GRAFIEK UIT HET GRONINGER MUSEUM
Van 23 januari t/m 24 april 2011 heeft het Grafisch Museum Groningen een bijzondere expositie in huis. Gedurende drie maanden worden zeventig grafische werken uit het eerste decennium van Kunstkring De Ploeg geëxposeerd. De grafiek is afkomstig uit de collectie van het Groninger Museum en werd nooit eerder in deze samenstelling geëxposeerd
.

Kunstkring de Ploeg bestaat nog steeds, maar haar artistieke wortels en belangrijkste kunsthistorische betekenis liggen in de jaren twintig van de vorige eeuw. De grafische werken uit deze beginperiode komen prachtig tot hun recht in het Grafisch Museum dat is gehuisvest in een schoolgebouw uit 1928 van stadsarchitect Siebe Jan Bouma, in de jaren twintig zelf enkele jaren lid van De Ploeg. De in verschillende grafische technieken uitgevoerde werken, waarin zowel impressionistische als expressionistische elementen te zien zijn, sluiten dan ook prachtig aan bij de architectuur in de stijl van de Amsterdamse School. Hierdoor zijn de werken in een passende omgeving te zien, omringd door de geur van drukinkt en het geluid van draaiende persen, zoals ook de Ploegleden het moeten hebben ervaren. De expositie omvat zeventig werken van Hendrik Nicolaas Werkman, Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan van der Zee, Jan Altink, Jan Gerrit Jordens en George Martens uit de periode 1920-1930. De grafiek werd in bruikleen gegeven door het Groninger Museum en is nooit eerder in deze samenstelling getoond.

ploeg-3.jpg

In het Werkmanatelier op de zolder van het Grafisch Museum zal naast de al aanwezige inventaris van H. N. Werkman ook een onlangs verkregen pers van Werkman te bezichtigen zijn die in langdurige bruikleen is gegeven door Kunstkring De Ploeg. Deze plaatwals werd door Werkman zelf omgebouwd tot etspers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *