‘De Art Deco van Ella Riemersma’ – expositie in Dordtse bibliotheek – vanaf 22 januari 2011

riemersma-1.jpg

riemersma-portret.jpg
Ella Riemersma is een illustratrice en boekbandontwerpster die in de jaren twintig van de 20e eeuw actief was. Geboren op 27 juni 1903 in Dordrecht ontpopt zij zich als een geëmancipeerde en ambitieuze vrouw, die in haar relatief korte loopbaan tot een zeer hoge productie zou komen
.

Zij maakt honderden illustraties en boekomslagen voor een groot aantal verschillende opdrachtgevers. Haar werk kenmerkt zich door een elegante stijl die omschreven kan worden als art deco met een Nederlandse inslag. Ella Riemersma maakt aanvankelijk vooral naam met haar kinderboekenillustraties en wordt regelmatig in één adem genoemd met bekende tijdgenoten als Rie Cramers en Anton Pieck.

Aan het begin van haar carrière maakt Ella Riemersma onder andere illustratries voor de uiterst populaire bundels met versjes van Simon Abramsz. Vanaf 1922 verzorgt zij enkele mode-illustraties voor het regionale tijdschrift Merwepost. Hetzelfde doet zij voor onder andere De Groene Amsterdammer en het damesblad De vrouw en haar huis. In 1924 treedt Ella als mode-illustratrice in vaste dienst bij warenhuis Metz & Co in Amsterdam, waar zij tekeningen maakt voor catalogi en advertenties.

riemersma-verzenboek.jpgSamen met schrijfster Elly Reitsma maakt ze op eigen initiatief twee bijzondere prentenboeken: Het verzenboek van Lijsje en Van vier vroolijke klantjes van het Zouteland, die allebei in 1928 verschijnen. Riemersma verzorgt ook reclameopdrachten voor het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf in Amsterdam en voor cacaofabriek Driessen. Voor de uitgever Weenenk & Snel ontwerpt zij diverse series prentbriefkaarten. In het najaar van 1926 vestigt Ella Riemersma zich in de kunstenaarswijk Montparnasse in Parijs, terwijl ze blijft werken voor haar Nederlandse opdrachtgevers. Vooral haar boekbanden worden beinvloed door haar verblijf in Parijs: onvervalste art deco met een Nederlandse inslag.

Peter van Dam
riemersma-boek.jpgHet geëxposeerde materiaal op deze tentoonstelling is afkomstig uit de collectie van Peter van Dam. Meer dan 15 jaar lang verzamelde hij materiaal over Ella Riemersma. Aan de hand van biografische gegevens en speurwerk in een groot aantal particuliere en openbare collecties wist Peter van Dam het levensverhaal van Ella Riemersma te reconstrueren en een compleet oeuvre-overzicht samen te stellen. (Lees hier over zijn speurtocht naar Ella Riemersma.)

Bij de Uitgeverij [Z]OO Producties is in 2010 van hem de monografie ‘De art deco van Ella Riemersma (1903-1993), illustratrice en boekbandontwerpster‘ verschenen.

Het rijk geïllustreerde boek is o.a. te koop bij bol.com.

Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘De Art Deco van Ella Riemersma’ wordt vrijdag geopend door burgemeester van Dordrecht, de heer A. Brok en is daarna van 22 januari tot 20 april 2011 te zien in de Centrale bibliotheek te Dordrecht.
De expositie is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *