Nationale Bibliotheken in Brussel en Parijs tonen topstukken Vlaamse miniatuurkunst

miniaturen-2011-1.jpg
De Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France bundelen hun krachten om de bloeitijd van de Vlaamse miniatuurkunst in het volle daglicht te zetten. Ze organiseren een dubbeltentoonstelling die opent in Brussel (van oktober tot december 2011) en daarna een vervolg krijgt in Parijs (van maart tot juli 2012).

Het publiek krijgt in elke bibliotheek verschillende handschriften te zien. In totaal worden maar liefst 140 prestigieuze verluchte handschriften aan het publiek voorgesteld. Sommige zijn al meer dan 50 jaar niet meer getoond, andere zijn tot nu niet eerder te zien geweest.

De expositie zal niet alleen oog hebben voor de stukken zelf, maar ook de context waarin de stukken tot stand zijn gekomen zal uitgebreid aan bod komen.

miniaturen-2011-nassaukapel.jpg

Brussel – De stukken worden tentoongesteld in de Koninklijke Bibliotheek in drie zalen die met elkaar verbonden zijn door gangen die zelf ook als tentoonstellingsruimte worden ingericht. De Houyouxgalerij, het Forum en de Nassaukapel (zie foto).

In Parijs is de tentoonstelling te zien in de Bibliothèque nationale François Mitterrand.

Later komen we uitgebreid terug op deze bijzondere tentoonstelling.

Catalogus – Tegelijk met de tentoonstelling wordt een catalogus – ongeveer 400 pagina’s, 200 kleurenillustraties – gepubliceerd in het Nederlands, het Frans en het Engels. Deze catalogus, onder redactie van Ilona Hans-Collas (Bibliothèque nationale de France), Pascal Schandel (Bibliothèque nationale de France), Céline Van Hoorebeeck (Koninklijke Bibliotheek van België) en Michiel Verweij (Koninklijke Bibliotheek van België) onder de leiding van Bernard Bousmanne (Conservator van het Handschriftenkabinet, Koninklijke Bibliotheek van België) en van Thierry Delcourt (Directeur van het Département des Manuscrits, Bibliothèque nationale de France). De teksten worden geschreven door meer dan dertig specialisten.

miniaturen-2011-2.jpg

– Het embleem van de tentoonstelling is een afbeelding van Eva in het aards paradijs, afkomstig uit een exemplaar van het Livre des sept âges du Monde, dat rond 1460 werd gekopieerd. De miniatuur is het werk van Simon Marmion uit Amiens (ca. 1425-1489) die door zijn collega’s terecht als de ‘Prins van de miniaturisten’ werd beschouwd.

miniaturen-boek.jpg

Deze afbeelding werd ook gebruikt op de cover van het schitterende boek Vlaamse miniaturen van de 8ste tot het midden van de 16de eeuw van Maurice Smeyers, hoogleraar en oprichter van het Studiecentrum voor Miniatuurkunst te Leuven.

Dit boek, met honderden afbeeldingen, verscheen oorspronkelijk in 1998 bij het Davidsfonds en is alleen nog tweedehands te koop.

Een Engelstalige versie, Flemish Miniatures from 8th to mid-16th Century, is inmiddels ook alleen nog tweedehands te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *