Leden van het Nederlandse Genootschap van Bibliofielen tonen hun schatten in Meermanno

uit-de-schaduw-poster.jpg

Tentoonstelling ‘Uit de schaduw. 20 jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen’ – van 20 maart t/m 19 juni te zien in Museum Meermanno | Huis van het boek.Wie is de bibliofiel? Dat is de vraag die centraal staat in deze voorjaarstentoonstelling van Museum Meermanno, het vroegere woonhuis van de bibliofiel bij uitstek: Baron van Westreenen. Bibliofielen blijven het liefst anoniem, maar nu treden achtenvijftig leden van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen met hun mooiste stukken in de openheid.

Aan de hand van verhalen en foto’s leert het publiek de verzamelaars beter kennen. Hoe is de liefde voor het boek ontstaan, wat vindt de partner van de verzamelwoede, hoeveel uren brengen ze door in hun bibliotheken en welke opofferingen moeten zij zich getroosten om de begeerde boeken van hun keuze te kunnen verwerven?

De boeken die de leden van het genootschap voor deze tentoonstelling selecteerden, zijn niet alleen interessant als mooie of bijzondere boeken: de keuze wordt gepresenteerd vanuit de focus van de verzamelaar. Fotoportretten van vierentwintig verzamelaars in hun eigen omgeving en persoonlijke voorwerpen completeren de tentoonstelling.bloemsaat-schaduw-2-2011.jpg

Publicatie – Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek Uit de schaduw. Twintig jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen, red. Edwin Bloemsaat en Isa de la Fontaine Verwey- le Grand (e.a.). Uitgeverij De Buitenkant, ontwerp: Hansje van Halem, ca. 400 pagina’s, genaaid gebonden in linnen, isbn 978 94 90913 07 6, prijs: ca. € 29,50 (zie bij boeken-over-boeken).


Nederlands Genootschap van Bibliofielen

De stichting van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen vond plaats op 19 oktober 1990 in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Het is een enigszins besloten vriendenkring, met 140 leden. Om lid te worden moet men geïntroduceerd worden.

Er worden twee maal per jaar bijeenkomsten georganiseerd en een meerdaagse excursie. Voor iedereen verkrijgbaar is het ider jaar verschijnende Jaarboek (hier meer over de laatste uitgave).

Twee maal eerder werd meegewerkt aan een expositie. In 1993: Verzameld Verlangen in de Koninklijke Bibliotheek Den Haag (meer over de verschenen catalogus daarbij) en in 2003: Reis in drukken in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Een recente publicatie is de Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie waarin Piet J. Buijnsters de tot op heden min of meer verborgen wereld van particuliere boek- en prentverzamelaars beschrijft (zie bij boek-over-boeken).

UPDATE -  25 maart 2011 > Vandaag zag ik de poster voor deze tentoonstelling (zie boven), gemaakt door Hansje van Halem, die ook de vormgeving verzorgde van het boek Uit de schaduw. Twintig jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *