Twee jaar na België nu de eerste Nederlandse Erasmus euromunt geslagen

erasmus-1.jpg

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft de eerste Nederlandse twee-euromunt met een nationaal thema geproduceerd. Hiermee wordt herdacht dat vijfhonderd jaar geleden Lof der Zotheid, het bekendste boek van Erasmus, werd uitgegeven.

erasmus-2.jpg
Lof der Zotheid, of Laus Stultitiae
, is het bekendste werk uit de renaissance van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus. Het is een satire die in 1512 werd gepubliceerd. Het wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke werken van de westerse beschaving en ook als een boek dat de weg vrijmaakte voor de reformatie. Afgebeeld is een uitgave uit 1624 van drukker Andreas Cloucq uit Rotterdam.

Paulien van der Meer Mohr, bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit, verricht maandagochtend in bij de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht de officiële eerste slag. De munt werd gemaakt in opdracht van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), die ook van de partij is.

De Erasmus-euro is ontworpen door Dylan Shields, student van de Northumbria University.

De herdenkingsmunt komt als betaalmiddel in de normale circulatie (oplage 4 miljoen stuks) en daarnaast komen (in februari) twee edities voor verzamelaars beschikbaar:

Herdenkingsmunt € 2,- 2011 Proof (in suedine cassette), prijs: € 25,- per stuk, oplage: max. 2.000 stuks

erasmus-3.jpgHerdenkingsmunt € 2,- 2011 BU (in coin card), prijs: € 10,- per stuk, oplage: max. 10.000 stuks.

België
Onze zuiderburen waren wat alerter en brachten de beeltenis van Erasmus al in 2009 uit op een 50-euro munt in goud (zie afb.) en 10-euro munt in zilver. Het ontwerp was van Luc Luycx.

Ook zij deden dit ter gelegenheid van de 500e verjaardag van het De Lof der Zotheid. Erasmus schreef  het boek immers in 1509.

Boeken

Er zijn heel veel edities verschenen van De lof der Zotheid. Zie de nu verkrijgbare Nederlandse edities bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *