‘Land in Zicht’ de cartograaf Johannes Vingboons – Kunsthal Rotterdam – 27 jan t/m 15 apr 2007

vingboons2.jpgLand in Zicht! – Vingboons tekent de wereld van de 17e eeuw

Johannes Vingboons is vanaf circa 1640 tot zijn dood in 1670 kaartenmaker geweest voor Joan Blaeu. Rond 1665 maakte Johannes Vingboons aquarellen van Ghana tot Sri Lanka en van Havana tot Kaapstad op basis van honderden tekeningen die schippers, stuurlui en kooplui van hun reizen meenamen in opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische compagnie (WIC). Vingboons zag de hele wereld aan zich voorbij trekken, zonder zijn Amsterdamse atelier te verlaten. Zijn oeuvre laat stadsgezichten, plattegronden, kustprofielen en zeekaarten zien van exotische gebieden, die voor de Nederlandse handelspositie belangrijk waren.

Voor het eerst presenteert de Kunsthal Rotterdam in samenwerking met het Nationaal Archief werk van Johannes Vingboons. Zijn aquarellen zijn, op een enkele na, niet eerder tentoongesteld en zullen vanwege hun kwetsbaarheid zeer waarschijnlijk nooit meer worden getoond in deze omvang.

Het Nationaal Archief in Den Haag bewaart ruim honderd werken van waaruit een selectie van 60 kaarten te zien is.
Een bijzondere bruikleen is afkomstig uit de collectie van het Vaticaan waar drie ingebonden atlassen met 130 kaarten voor het eerst sinds 1689 de pauselijke bibliotheek verlaten.
Daarnaast zijn in de tentoonstelling 15 zeldzame aquarellen uit de bibliotheek van de familie De Medici in Florence opgenomen evenals vier gesigneerde kaarten op perkament van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam die bij elkaar de hele wereld tonen.

Foto’s
In samenwerking met World Press Photo is aan tien internationale fotografen gevraagd om de steden die Vingboons tekende te fotograferen. Zo wordt Guangzhou (Canton) in woord en beeld gevangen door de World Press Photo winnaar (2005) Michael Wolf en New York weergegeven door Gillian Laub. Steden zoals Melaka, Havana en Acapulco zijn vastgelegd door fotografen woonachtig in het betreffende land.vingboon1.jpg

De tentoonstelling is te zien in de Kunsthal in Rotterdam van 27 januari t/m 15 april 2007.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek over Johannes Vingboons bij Waanders Uitgevers. Gebonden, 160 pagina’s, 167 kleurenfoto’s, 6 zwart-witfoto’s, prijs € 22,50.

———

UPDATE – 2 februari 2007

Op de website van het Centraal Archief staat inmiddels een speciale pagina – een ‘Vitrine’ – met online materiaal. Naast informatie over Vingboon zijn er een aantal kaarten te zien (tot in detail uit te vergroten) en onder het kopje ‘Contrast’ zijn door middel van animaties oud en nieuw van een aantal plaatsen te bekijken. Een bezoekje waard!



Leave a Response