‘Frans Kellendonklezing 2011’ door Gerrit Komrij op 14 febr. 2011 Radboud Universiteit Nijmegen

De jaarlijkse Frans Kellendonklezing zal op 14 februari aanstaande aan de Radboud Universiteit Nijmegen worden uitgesproken door dichter, romancier en essayist Gerrit Komrij. Hij zal spreken over de triomf en treurigheid van de esthetiek. Voorafgaand aan de lezing wordt de Frans Kellendonkprijs 2011 uitgereikt aan Arnon Grunberg.

Sinds 1993 organiseert de Radboud Universiteit Nijmegen de Kellendonklezing, ter nagedachtenis aan de in 1990 overleden schrijver (en Radboud-alumnus) Frans Kellendonk. De lezingen zijn geen literatuurwetenschappelijke verhandelingen óver Kellendonks leven en werk maar gaan direct in op vragen en kwesties die Kellendonk opwierp in zijn essays en romans. Gerrit Komrij houdt, niet als eerste, het thema ‘oprecht veinzen’ tegen het licht. Maar dan op zijn manier: hij noemt het ‘de triomf en treurigheid van de vermomming’.

Frans Kellendonkprijs 2011
Voorafgaand aan de lezing wordt de Frans Kellendonkprijs 2011 uitgereikt aan Arnon Grunberg. De prijs, toegekend door de Maatschappij der Nederlandse letterkunde, bestaat sinds 1993 en wordt eens in de drie jaar uitgereikt. Hij bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5000 euro. De jury prijst Grunberg als een kritisch en onafhankelijk waarnemer en analist ‘die zijn standpunten op even scherpe als creatieve wijze uitdraagt en daarbij de confrontatie en controverse niet schuwt’. Eerder ging de prijs naar Kristien Hemmerechts, Benno Barnard, Dirk van Weelden, Henk van Woerden, Piet Gerbrandy en Marjolijn Februari.

(bron persbericht 2 febr. 2011)

Het begin van een verslag over de lezing 2009 op de website van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad wil ik u niet onthouden.

Een lange stoet kale hoofden en grijze kapsels schuifelt op maandagmiddag 16 februari de Vereeniging binnen. Zij komen luisteren naar de Kellendonklezing, uitgesproken door Freek de Jonge. De rede draagt de titel ‘Komt u volgend jaar maar terug’, hetgeen gezien de hoge leeftijd van de meeste bezoekers onbedoeld gewaagd is. Van de 450 bezoekers zijn er slechts dertig student. Lees verder.

U p d a t e



Leave a Response