Bibliotheekgeschiedenis op prentbriefkaarten, de verzameling van Hans Krol

krol-ansicht-1.jpg
Het gebouw van de openbare leeszaal en bibliotheek aan de Vischmarkt in Groningen.
Ansicht uit 1910
.

Hans Krol, voormalig directeur van de openbare bibliotheek in Heemstede, verzamelt al ruim veertig jaar ‘librariana’, zoals boekenkisten, ex-libris, bladwijzers, gedenkpenningen, bibliotheken op postzegels, miniatuurmodellen van bibliobussen, afbeeldingen van bibliotheekgebouwen en archiefinstellingen op gravures, foto’s en ansichtkaarten.

Van collega-verzamelaars die bibliotheken op prentbriefkaarten als hoofdmotief in hun collectie hebben kent hij er wereldwijd zo’n 25, waarvan slechts drie in Nederland. De grootste verzameling is bijeengebracht door Norman D. Stevens uit Storrs (Connecticut) die vanaf 1977 niet minder dan 25.000 kaarten verzamelde.

Hans Krol schreef over zijn verzameling, en dan vooral over de ansichtkaarten met Nederlandse bibliotheken, waarvan hij er op dit moment meer dan 1250 bezit, een artikel voor het tijdschrift VDP-bulletin, het kwartaaltijdschrift van de Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten.

Uit het artikel wordt duidelijk hoe je met een dergelijke verzameling op een boeiende manier veel informatie kan vergaren over de geschiedenis van het bibliotheekwezen. Ook de verschillende soorten bibliotheken vormen een interessant aspect. Zo had je ten tijde van de verzuiling natuurlijk nog de protestants-christelijke en katholieke uitleeninstellingen. In 1794 werd in Haarlem de eerste Nutsbibliotheek gesticht, waarvan er op het hoogtepunt omstreeks 1890 zo’n 340 waren. Verder had je de winkelbibliotheken bij boekhandels, de seminarie- en kloosterbibliotheken en de, meestal nog bestaande, universiteitsbibliotheken, maar ook kleinere bibliotheken op bijvoorbeeld de grote passagiersschepen.

Al met al een bijzonder verzamelgebied, waarbij het lezen van het artikel u wellicht kan inspireren. Hans Krol was zo vriendelijk een overdruk van zijn artikel (Nederlandse bibliotheken en leeszalen op prentbriefkaarten. In: VDP Bulletin, nummer 107, 2011, p. 36-42) beschikbaar te stellen voor de lezers van Boekendingen.

Klik op het artikel om het full-screen te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *