The Beauty of Books – serie bij BBC 4

winchester-bible.jpg
• The Winchester Bible, a stunningly beautiful illuminated manuscript, created in the 12th Century, which still lives at Winchester Cathedral.

BBC Four zend een vierdelige serie uit onder de titel ‘The Beauty of Books’. Twee afleveringen zijn al uitgezonden. Het derde deel, Illustrated Wonderlands met o.a. aandacht voor Alice in Wonderland, is te zien op maandag 21 februari 2011 om 20:30 u. Een week later volgt de vierde en laatste aflevering.

De BBC zet de uitzendingen ook online, maar helaas zijn die buiten de UK geblokkeerd. U bent dus aangewezen op uw kabel-tv.

Dat het kijken de moeite waard is bewijzen de volgende korte trailers voor de eerste twee afleveringen, Ancient Bibles en Medieval Masterpieces.

The Codex Sinaiticus: The Oldest Surviving Christian New Testament. Among the most highly prized treasures at the British Library is the largest book ever to survive from antiquity. Produced in the 4th century, the magnificent Codex Sinaiticus contains the oldest complete Christian New Testament in the world.

The Luttrell Psalter – The Beauty of Books: Medieval Masterpieces. The Luttrell Psalter takes its name from its patron, Sir Geoffrey Luttrell, a wealthy English landowner in Lincolnshire. Its quality and character suggest that it was produced at enormous cost, and it’s thought to have been commissioned between 1330 and Sir Geoffrey’s death in 1345.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *