Description de l’Égypte – te zien in Teylers en te koop bij Christies (voor rond 600.000 euro)

christie-egypt-2011.jpg
Description de l’Égypte, 23 volumes, folio, large folio and elephant folio, in the original mahogany display case. Estimate : €500,000-700,000. Photo: Christie’s Images Ltd 2011.

Egypte spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Toch was er lange tijd maar weinig bekend over dit mystieke land. Dit alles veranderde in één klap met het verschijnen van de Description de l’Égypte, het meest prestigieuze boek dat ooit over Egypte is gepubliceerd (meer bij Wikipedia).

Veilinghuis Christies Parijs

Op 11 mei 2011 komt deze bijzondere uitgave ter veiling bij Christies Parijs, als onderdeel van de verkoop van de Michel Wittock Collection, Part IV.

The highlight of the sale is the Description de l’Égypte, 23 volumes in their original mahogany display case, which is expected to realize €500.000 to €700.000. This is the first edition of this monumental publication, which is considered to be the foundation of modern Egyptology: a virtually complete set of the large paper issue, printed on woven paper with handcoloured ornithological plates. The Description de l’Egypte is the most extravagant official publishing enterprise ever accomplished.

Teylers Museum Haarlemposter-teylers-egypte-2011.jpg

Egypte & Napoleon, Oorlog en onderzoek
Als u dit bijzondere boekproject in het echt wil zien, kunt u terecht in het Teylers Museum in Haarlem dat in het bezit is van een zeldzame eerste druk van dit bijzondere werk en juist op dit moment een tentoonstelling heeft ingericht. Het monumentale boek verscheen tussen 1809 en 1829 in 23 delen en bevat de eerste encyclopedische beschrijving van de klassieke oudheid, natuur en eigentijdse cultuur van Egypte. Het telt ruim 7.000 pagina’s en meer dan 3.000 afbeeldingen. Al in 1828 werd de hele reeks aangekocht door het museum.

Extra tentoonstelling in het Boekenkabinet
Geïnspireerd door de publicaties van Napoleons expeditie reisden wetenschappers, kunstenaars, handelaars, verzamelaars en reislustige particulieren af naar Egypte om daar zelf de oude Egyptische beschaving te ervaren. De rijk geïllustreerde boeken die daaruit voortkwamen, zijn nu te zien in Egypte na Napoleon in het Boekenkabinet.

Bezoek aan de historische Bibliotheek
Bekijk verschillende delen van de monumentale Description de l’Égypte in een van de mooiste plekken van het museum. Een ervaren rondleider bladert met u door het bijzondere boek en vertelt u alles over de historische Bibliotheek die normaal niet toegankelijk is voor het publiek. Rondleidingen op donderdag, zaterdag en zondag.

De tentoonstelling is open tot 8 mei 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *