Op 23 maart 2011 is het 40 jaar geleden dat Simon Vestdijk overleed

Simon Vestdijk, geboren in Harlingen op 17 oktober 1898, werd tijdens zijn leven door velen beschouwd als de grootste Nederlandse schrijver. Daarnaast was hij dichter, essayist, vertaler, muziekcriticus en arts. Hij overleed op 23 maart 1971 op 72-jarige leeftijd in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht.

Vestdijk was auteur van ca. 200 boeken. Vanwege deze enorme productie noemde de dichter Adriaan Roland Holst hem “de man die sneller schrijft dan God kan lezen”. Vestdijk werd lange tijd beschouwd als Nederlands voornaamste kanshebber op de Nobelprijs voor de Literatuur. Nagenoeg alle Nederlandse literaire prijzen zijn hem toegekend. Vestdijk ontving onder meer de P.C. Hooftprijs (1950), de Constantijn Huygensprijs (1955) en de Staatsprijs der Nederlandse Letteren (1971).

Aan de herdenking van de veertigste sterfdag van Vestdijk wordt maar zeer bescheiden aandacht geschonken. Ik kan slechts drie activiteiten vermelden.

1. Harlingen eert Simon Vestdijk met wandeltocht op 23 maart 2011

Een speciale Vestdijkwandeling, getiteld “Wandeling door Lahringen”. U loopt door de straten in Vestdijks roman ‘Terug tot Ina Damman’, zoals de ‘Hoofdstraat’ langs het geboortehuis van Simon Vestdijk, de ‘Natte Hoofdstraat’, de ‘Schoolstraat’ langs het huis waar Simon van zijn vierde tot zijn elfde jaar woonde, over ‘de enge Bergpas’ naar de ‘Achterweg’, langs het ‘Singel’ waar hij vanaf zijn elfde jaar woonde, over het pad waar Anton Wachter Ina Damman dagelijks naar het station bracht. U eindigt bij het Hannemahuis, waar u in de Vestdijkkamer Simon zelf zijn gedicht ‘Stad aan de Wadden’ kunt horen voorlezen.
De wandeling begint woensdag 23 maart om 14.00 uur en eindigt om 15.30 uur, start- en eindpunt: Hannemahuis.

2. Heemstede: Flip Hammann en Hans Dagelet herdenken Vestdijk op sterfdag

23 maart 2011 is het 40 jaar geleden dat de schrijver Simon Vestdijk overleed. Vestdijk, geboren in 1898, debuteerde als romanschrijver pas laat: in 1934 publiceerde hij de roman Terug tot Ina Damman. Zijn roem nam snel toe en na de oorlog werd hij de belangrijkste schrijver van de Nederlandse literatuur van dat moment. Na zijn dood in 1971 verbleekte zijn ster snel, misschien omdat de “grote drie”, Hermans, Reve en Mulisch kwalitatief met hem concurreerden. Thans staan de boeken van Vestdijk in de kelders van bibliotheken. Dat is niet terecht, vindt Neerlandicus Flip Hammann en hij hoopt dat in een voordracht duidelijk te maken. Hij zal leven en werk van Vestdijk bespreken aan de hand van citaten en afbeeldingen. Na de pauze draagt acteur Hans Dagelet uit het werk van Vestdijk voor.

3. Televisie – Cultura 24: Documentaire ‘Vestdijk en de vier vrouwen’

Simon Vestdijk wordt nauwelijks nog gelezen. Ten onrechte! Vestdijk heeft schitterende romans geschreven, waaronder “Kind tussen vier vrouwen”, over de vier vrouwen die belangrijke waren in zijn jeugd in Harlingen. En daarover gaat de documentaire “Vestdijk en de vier vrouwen”.

Tijdens zijn literaire roadtrip legt Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum, natuurlijk ook een roos op het graf van Simon Vestdijk, die op 26 maart 1971 werd bijgezet in het graf van zijn moeder op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag.

Boekenvestdijk-kind.jpgvestdijk-bio.jpg

In 2005 verscheen een omvangrijke biografie van Wim Hazeu over Vestdijk. Een tweede druk van Vestdijk, een biografie verscheen in 2007 (uitgeverij Atlas) en deze is nog steeds te koop.

November 2010 verscheen in de serie ‘Oerboeken’ de uitgave Kind tusschen vier vrouwen bij uitgeverij Atlas. Zie ook bij boeken over boeken.

(de covers hebben een link naar bol.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *