(T) Einde in zicht voor Leidse boekenmarkt?

In november 2006 publiceerde ik het bericht dat in Leiden een maandelijkse boekenmarkt van start zou gaan. Er dreigen nu problemen…

30 januari 2007 > De Boekenmarkt die afgelopen zondag voor de derde keer werd gehouden op de Leidse Botermarkt, zou wel eens de laatste kunnen zijn geweest. De organisatie vindt het precariorecht dat zij aan de gemeente moet betalen, veel te hoog.

Leiden brengt de boekverkopers vier euro in rekening. ,,Per kraam, dacht ik. Maar het blijkt nu per vierkante meter te zijn”, zegt Peter Stroomer van organisator kollektorsitem uit Haarlem. Een kraam beslaat acht vierkante meter. Stroomer heeft nog hoop dat het om een misverstand gaat, of dat de gemeente hem en zijn collega’s tegemoet wil komen omdat ze de boekenmarkt niet kwijt wil. Maar als Leiden echt 32 euro per kraam wil zien, is het gauw afgelopen.

Aad van Maanen, van antiquariaat Klikspaan aan de Hooglandse Kerkgracht, bevestigt dat laatste. Hij staat ook elke vrijdag met een nog grotere kraam op het Spui in Amsterdam en betaalt daar zo’n zes euro aan de gemeente Amsterdam voor. ,,32 euro per kraam betaal je nergens, niet eens op de duurste locatie. Ik kan me niet voorstellen dat Leiden dit tarief serieus meent.” Tot nu toe is hij voor een plek op de Leidse boekenmarkt 40 euro kwijt, voor kraamhuur, organisatiekosten en precariorecht. Mocht Leiden voor het ruimtebeslag daadwerkelijk 32 euro rekenen in plaats van vier, dan verdubbelt het totaalbedrag dus bijna. ,,En dat betaalt niemand”, zegt Van Maanen stellig.

(gelezen bij het Leidsch Dagblad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *