De ‘Shakespeare Memorial Room’ komt op het dak van de nieuwe City Library of Birmingham

birmingham-doorsnede.jpgbirmingham-shakespeare-3.jpg

De ‘Shakespeare Memorial Library’ in Birmingham bevat een belangrijke collectie werken van en over Shakespeare. De oude Victoriaanse bibliotheek krijgt een bijzondere plaats op het dak van de spectaculaire nieuwe stadsbibliotheek die in aanbouw is in het centrum van Birmingham.

birmingham-bieb.jpgHet wordt de tweede verhuizing voor deze bibliotheek die oorspronkelijk werd ingericht in de eerste stadsbibliotheek in 1882. Toen deze in 1974 werd afgebroken werd de Shakespeare Memorial Room zorgvuldig ontmanteld en tijdelijk opgeslagen.

In 1980 werd het weer opgebouwd bij het Library Theatre in de nieuwe stadsbibliotheek, een omstreden betonnen bouwwerk (afb.), waarover nu heftige debatten worden gevoerd of het moet worden afgebroken ten behoeve van een nieuw stadshart of dat het als cultureel erfgoed behouden moet worden (zie ook Paradise Circus).birmingham-shakespeare.jpg

Nu zal de Shakespeare Memorial Room – stunning Elizabethan-styled construction, featuring glass printed shelves with carvings of birds, flowers and foliage, designed by John Henry Chamberlain – opnieuw worden afgebroken om als bouwpakket te worden vervoerd naar de nieuwe lokatie bovenop de nieuwe City Library.

In diverse eerdere berichten op Boekendingen is meer te lezen over dit bijzondere bibliotheekproject van het Nederlandse architectenburo Mecanoo.

    bron foto 2 (Memorial Room): Don Bartin op Virtual Tourist

    birmingham-shakespeare-2.jpg

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *