Poetical Works of John Milton bound in human skin of murderer George Cudmore

Berichten over boeken gebonden in mensenhuid duiken regelmatig op, meestal omgeven met geheimzinnigheid en huiver. Zou dat echt bestaan?

milton-skin.jpgIn februari van dit jaar is in een Engelse bibliotheek, Westcountry Studies Library in Exeter, een dergelijk boek tentoongesteld.

Rattenvanger George Cudmore vergiftigde zijn vrouw en werd daarvoor opgehangen…

Hung in 1830, part of murderer George Cudmore’s sentence was that his body was to be dissected after he died. Cudmore’s body was sent to the Devon and Exeter Hospital for dissection and a portion of his skin fell into the hands of a Mr W Clifford, an Exeter bookseller. He used the skin to bind an 1852 copy of The Poetical Works of John Milton. The skin-covered book is currently kept at the Westcountry Studies Library in Exeter.

pelle-humana.jpgVoor in het boek staan aantekeningen waarin de herkomst van de bijzondere boekband nauwkeurig is omschreven.

Anthropodermic bibliopegy – Het gebruik van menselijke huid voor het maken van een boekband is bekend sinds de 17e eeuw toen het in zeldzame gevallen werd toegepast voor medische en juridische werken. De officiële term voor deze toepassing is Anthropodermic bibliopegy (zie Wikipedia).

Pelle Humana – Publicist Ed Schilders heeft zich ook in dit onderwerp verdiept en daarover samen met Peter IJsenbrant een boekje gemaakt, 1994 oplage 200 ex, met daarin 90 citaten die op dit fenomeen betrekking hebben. De tekst is te lezen op de website Cubra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *