Kleine expositie in het Schielandshuis te Rotterdam tgv 500 jaar Lof der Zotheid

Tentoonstelling: De Muzen van Erasmus / Dichtbij Erasmus

Ter ere van het 500 jarig bestaan van de Lof der Zotheid, heeft Museum Rotterdam in het Schielandshuis een kleine tweeledige expositie rond de wereldberoemde Rotterdammer ingericht. Het ene deel toont negen kronen en andere regalia die verwijzen naar de ondeugden die de Zotheid voortbrengt. Deze objecten zijn in 2001 vervaardigd door de Zwitsers-Nederlandse kunstenaar Regula Maria Müller rond het thema Lof der Zotheid. De stukken zijn in bruikleen van Galerie Phoebus, Rotterdam.erasmus-holbein-250.jpg

Het andere deel toont afbeeldingen van Erasmus op titelprenten in zijn eigen boeken, in de 17e en 18e eeuw ontworpen door tekenaars en graveurs in heel Europa. De prenten verbeelden de band van Erasmus met zijn geboorteplaats Rotterdam, met personen uit zijn leven en met zijn werk. Erasmus blijkt in veel opzichten de spil van zijn tijd. Geen schrijver is zo vaak afgebeeld in zijn eigen boeken. De prenten zijn door de neerlandica Paula Koning geanalyseerd en beschreven in haar boek Erasmus op de markt.

eerdere berichten over Erasmus bij Boekendingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *