King James Bible 400 jaar in gebruik

kjb-400.jpg

2 mei 2011 – Vandaag is het precies 400 jaar geleden dat de bijbelvertaling gereed kwam waarvoor de Engelse Koning James I in januari 1604 opdracht had gegeven. Het is nu als ‘King James Version’ nog altijd de meest gedrukte en gebruikte bijbel in de Engelstalige wereld.

Van de eerste editie die in 1611 werd gedrukt door Robert Barker, the King’s Printer, is zeldzaam. In de talloze edities die daarna door verschillende drukkers werden vervaardigd zaten veel verschillen. Spelling en interpunctie werden vaak naar eigen inzicht aangepast. In 1769 legden wetenschappers van de universiteit van Oxford al die edities naast elkaar en vonden 24.000 verschillen. Er werd in Oxford een tekst vastgelegd in nieuwe spelling die nu nog steeds geldt als standaard.

Voor de viering van de 400e verjaardag is The King James Bible Trust opgericht die een breed scala van activiteiten initieerd:

* Commissioning new music and literature
* Study days in some cities following James’s route from Scotland to London, focusing on the translation story
* Lectures at Oxford and Cambridge, where the translators worked
* Developing educational school projects
* Publishing new texts
* Discussions about similar values in the texts of the world’s major religions
* Major exhibitions in London and around the country where the translations were made
* Street culture projects

Het herdenkingsjaar wordt op 16 november 2011 afgesloten in de Westminster Abbey.


Kopen?

Een originele 1611 versie is zeldzaam, maar b.v. op de website Greatsite.com zijn verschillende exemplaren te koop voor prijzen van 75 tot 400 duizend dollar (kijk in de Platinum Room). Zij verkopen ook losse pagina’s van 300 tot 7000 dollar. Een ‘full-size original reproduction’ van de 1611 King James Bible wordt verkocht voor $ 350,- en een deluxe versie voor $ 1495,-.

kjb-facs.jpgEen stuk goedkoper – voor slechts $ 7,99 – is een facsimile-uitgave van Zondervan Bibles:

For the first time since the original King James Version rolled off the presses, see and experience an exact, page-by-page, digitally re-mastered replica of the original 1611 printing in an economically priced edition. This replication contains the lavishly illustrated genealogy of key biblical figures from Adam and Eve to Jesus. Enjoy the beauty of decorative initials, the original classic font, and the complete preface entitled ‘From the Translators to the Readers’ found in the original. There are only two differences between this special 400th anniversary edition and the original 1611 KJV – it does not contain the deuterocanonical books and has been reduced from its massive 12′ x 16′ pulpit-sized folio to this manageable keepsake (21 x 14 cm BD). Now you can embrace the elegance, majestic style, and rich cadence of the first printing of the 1611 King James Version Bible.

Deze 400th Anniversary edition is ook te koop bij bol.com voor € 6,99.
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *