Met de opera L’Intruse gaat herdenkingsjaar MAETERLINCK100 van start

Op 9 november 1911 verleende de Zweedse Academie de Nobelprijs literatuur voor dat jaar aan de auteur van Gentse origine Maurice Maeterlinck. In 2011 zal het honderd jaar geleden zijn dat Maurice Maeterlinck onderscheiden werd met deze hoogste literaire prijs. Hij blijft tot vandaag de enige Belgische schrijver die deze onderscheiding kreeg.

maeterlinck-2.jpg

De meeste activiteiten in het Maeterlinckjaar vinden plaats in het najaar (zie de speciale website) maar van 17-21 mei 2011 kan als eerste genoten worden van de wereldpremière van een nieuwe opera naar het werk van Maeterlinck: L’Intruse.

Regisseur Stef Lernous (Abattoir Fermé) creëert met brokstukken uit het oeuvre van Maeterlinck een bevreemdend en mysterieus sprookje waarin de fundamentele angsten en fantasieën van de mens verschijnen. Alle typische elementen van Maeterlinck keren hier terug: koningen en prinsessen, blinden en geliefden, kwetsbare meisjes en oude mannen, schepen en zeeën, jagers en wild, schaduw en maan, blauwe kamers en donkere torens. In een suggestieve, mystieke, soms perverse sfeer bewegen en verlangen de figuren naar elkaar en naar de wezens uit hun dromen. De beeldenvloed van Lernous zal nieuwe muziek meekrijgen van de Oostenrijks-Belgische componist Dirk D’Ase.

L’Intruse is de openingsvoorstelling van het tweejaarlijks festival voor hedendaags muziektheater Opera XXI.

L’Intruse is ook te zien in Rotterdam, tijdens de Operadagen, op 29 mei 2011.

MAETERLINCK100 wordt een bijzonder gevarieerd en boeiend programma. Een kort overzicht van wat er op komst is:

* Het Kabinet Maurice Maeterlinck in het Museum Arnold Vander Haeghen (Hotel Clemmen) wordt gerestyled en omgevormd tot een hedendaags literair museum.
* Het Departement Cultuur – Staf publiceert een integrale Nederlandse vertaling van Maeterlincks poëzie.
* Het Stadsarchief bezorgt een Nederlandse vertaling van ‘Maeterlincks Bulles bleues’, zijn memoires over zijn Gentse tijd.
* In het Museum voor Schone Kunsten wordt een tentoonstelling georganiseerd over de samenwerking en wederzijdse invloed tussen Maeterlinck en George Minne.

maeterlinck-1.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *