50 Jaar Helvetica 1957-2007

helvetica1.jpg

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het lettertype Helvetica het licht zag. Geliefd en verguisd, voortdurend zichtbaar om ons heen.

helvetica2.jpg

Helvetica werd ontworpen door Max Miedinger in dienst van de Haas lettergieterij in Zwitserland. Haas wilde een nieuwe schreefloze letter hebben die kon concurreren met de Akzidenz, een van de eerste schreeflozen. Oorspronkelijk noemde men het font Neue Haas Grotesk. De naam werd in 1960 veranderd in Helvetica – voortgekomen uit Helvetia, de Latijnse naam voor Zwitserland – om de verkoop internationaal beter mogelijk te maken.

Dat is dus prima gelukt. Zie bijvoorbeeld de nummer 1 positie op de top 100-lijst van de Font-Shop.

Filmhelvetica3.jpg
De Amerikaan Gary Hustwit is al geruime tijd bezig een documentaire te maken, gewijd aan de Helvetica. Het is een speurtocht naar de oorzaken van de populariteit van de letter, de rol in de typografie en de impact van het veelvuldig gebruik op de omgeving.

Er zitten interviews in met grote namen uit de designwereld zoals onze landgenoot Wim Crouwel, maar ook Massimo Vignelli, Hermann Zapf, Matthew Carter en anderen. Er is gefilmd in Amerika, Duitsland, Nederland, Engeland, Zwitserland, België en Frankrijk.

Hustwit is er in geslaagd de film op tijd af te krijgen en deze zal op 13 maart in première gaan op het SXSW Film Festival in Austin, Texas. Daarna zal de film over heel de wereld te zien zijn in musea, designcentra, festivals, e.d. Zie de weblog voor verdere info.

Boek
Helvetica – Homage to a Typeface. Uitgegeven bij en onder redactie van Lars Müller (Duitsland).

13 x 16 cm, 256 pagina’s, 800 illustraties, softcover, 16 euro.
De gebonden uitgave is uitverkocht (zie hier voor ‘used‘).

helvetica_boek.jpg



2 Responses to “50 Jaar Helvetica 1957-2007”

  1. Faith71 schreef:

    Ben erg benieuwd naar die film, lijkt me boeiend.

  2. […] Begin vorig jaar schreef ik een bericht over de film die in de maak was over het lettertype Helvetica. Inmiddels wordt deze documentaire film op talloze plaatsen vertoond. In Nederland is hij te zien geweest in Amsterdam op 22 juni 2007. […]

Leave a Response