VKTV – Vereniging van Kranten- en Tijdschriftverzamelaars

courant3.jpg

In 1985 is de Vereniging van Kranten- en Tijdschriftverzamelaars opgericht met het doel mensen bij elkaar te brengen die een passie hebben voor het verzamelen van Papieren Periodieken… bijvoorbeeld kranten, tijdschriften maar ook ander periodiek uitgegeven papierwerk.

courant1.jpgEén van de aktiviteiten was het uitgeven van een periodiek ‘Au Courant’ dat 4 maal per jaar aan de leden werd toegestuurd. Dat heeft men 18 jaargangen volgehouden, waarna werd overgestapt op het uitgeven van Jaarboeken. De eerste uitgave was het Jaarboek 2003/2004. Daarna zijn ook de Jaarboeken 2005 en 2006 verschenen.courant2.jpg

Op internet is de aanwezigheid van de vereniging lange tijd wat moeizaam geweest. Toen ik het bestaan van de vereniging in 2004 op het spoor kwam was hun website voor het laatst bijgewerkt in 2002. In 2006 leek er weer wat leven in te komen. Er werd verslag gedaan van het aantal leden – in april 2005 bedroeg het aantal leden 77, toch niet slecht voor zo’n gespecialiseerd verzamelgebied – en er waren twee beurzen georganiseerd, in samenwerking met de Documentatiegroep 40-45.

En nu zie ik zowaar weer een nieuwe site met volop goede voornemens. Het verzamelgebied is uitgebreid met ‘ephemera’ (drukwerk voor ‘dagelijks gebruik’ – dus dingen die vaak gelijk worden weggegooid, maar later toch interessant historisch materiaal vormen).

Op de site staan verschillende leuke artikelen. Een forum voor leden en overige verzamelaars wordt aangekondigd. De links-verzameling is gestart maar kan nog wel wat aanvulling gebruiken.
Onder de rubriek “Mededelingen” is o.a. nieuws te vinden over het VKTV-Jaarboek, en worden data en openingstijden van verzamelaarsbeurzen gemeld.

Eerstvolgende VKTV beurs is op 3 maart 2007 in gebouw ’t Trefpunt, Roelenengweg 45, 3781 BA Voorthuizen.

Al met al toch een vereniging die zeker de aandacht verdient van geïnteresseerden en verzamelaars op de genoemde terreinen!

En als u zich af vraagt in wat voor merkwaardige positie de kranten zich bevinden op de foto boven dit bericht, leest u daarover in het artikeltje ‘krantenstokken’, onder het tabje ‘ephemera’, op de homepage



3 Responses to “VKTV – Vereniging van Kranten- en Tijdschriftverzamelaars”

  1. P.prinsen-van Kalleveen schreef:

    Geachte leden van de vereniging VKTV
    Bij het opruimen van mijn zolder kwam ik nog een aantal oude kranten of delen ervan tegen.
    Ik doe er niets mee maar misschien is het wat voor jullie.
    Ik kon geen secretariaat vinden dus dan maar via deze weg

  2. Adéla SChoppers schreef:

    Beste mensen.

    Uit een erfenis heb ik een tijdschrijft van “sport in beeld” van 2e jaargang 1925 in bezit.
    Het tijdschrift is helemaal gaaf en bewaard in een mapje.

    ik hoor graag van u.

    met vriendelijke groet,

    Adéla Schoppers

  3. P.Prinsen-van Kalleveen schreef:

    Geachte Bestuur van de VKTV,

    Bij het opruimen vond ik nog een aantal artikelen ( meestal voorblad van een krant) misschien hebben jullie er nog wat aaan ( vooral uit de 80-er en 90-er jaren
    Als U belangstelli8ng heeft zal ik ze U opsturen als U mij een adres geeft.
    Met vriendelijke groet
    Margot Prinsen-van Kalleveen

Leave a Response