Anton Pieck in Drukkerijmuseum te Etten-Leur

 

In het Nederlands Drukkerijmuseum te Etten-Leur is van 29 mei tot 1 december 2011 de tentoonstelling ‘Anton Pieck – zijn (grafisch) werk’ te bezichtigen.

De kunstwerken, die je in het Nederlands Drukkerijmuseum kunt bewonderen zijn voornamelijk werken uit zijn periode als graficus. De tentoongestelde etsen, houtsneden en gravures sluiten dan ook perfect aan bij wat het  voor ogen heeft: het bewaken en laten zien van het grafisch erfgoed uit het boekdruktijdperk. Daarnaast zijn er ook een aantal kunstwerken te zien uit zijn latere aquarelperiode, evenals boeken en kaarten, die hij geïllustreerd heeft.

Tijdens deze tentoonstelling zijn de openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en iedere zondag van 13.00 uur tot 16.30 uur.

Aan het begin van zijn carrière staat Anton Pieck (1895-1987) bekend als een goed graficus, die droge naalden, houtsneden, gravures, litho’s en etsen maakt. Ze trekken veel aandacht van vakgenoten, maar ook van het publiek. Zijn tweede houtsnede: “Vier Kippen”, moet hij honderden keren afdrukken om aan de vraag te voldoen. Naar deze houtsnede is nu nog steeds vraag. Het “putje te Assisi” is een van de laatste houtsneden die hij maakt (1930).

In de jaren twintig begint hij steeds vaker met meerdere kleuren te werken, in plaats van één kleur, zoals je meestal doet met etsen en houtsneden. Hij maakt in 1924 zijn eerste olieverfschilderij en datzelfde jaar volgen er nog drie. Waarschijnlijk heeft hij er ongeveer honderd gemaakt. Veel zijn er verdwenen, omdat ze meestal meteen verkocht werden en hij maakte bijna nooit reproducties.
Anton Pieck heeft niet alleen schilderijen gemaakt, hij heeft ook veel boeken geïllustreerd. De bekendste daarvan zijn wel de sprookjes van de gebroeders Grimm en een complete versie van de Duizend-en-een-nacht. Daarvan heeft hij alle zestien delen, in acht bundels getekend.

Het eerste boek dat Anton Pieck illustreert is ‘Pallieter’ (1920). Op Seniorennet is een interessant artikel te vinden van Arthur Lens over het contact tussen Anton Pieck en de schrijver Felix Timmermans.

Klik op vierkantje rechtsonder om fullscreen te bekijken.

Deze foto-impressie heb ik gemaakt na een eerder bezoek aan het Drukkerijmuseum in het Brabantse Etten Leur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *