(T) Tarief Leidse boekenmarkt aangepast

Op 19 januari van dit jaar stond hier een bericht over problemen met sterk verhoogde precariorechten waarvan de nog jonge Leidse boekenmarkt de dupe dreigde te worden. Vanmiddag was op de site van het Leidsch Dagblad het volgende te lezen:

19 februari 2007 > De Leidse boekenmarkt is gered. De handelaren hoeven aan de gemeente niet het verhoogde precariotarief te betalen, ook al staan ze met meer dan veertien kramen op de Botermarkt.

Tijdens de januari-editie van de boekenmarkt liet organisator Peter Stroomer weten dat hij en zijn collega’s waren geschrokken van de rekening die ze van de gemeente Leiden kregen. Als ze 32 euro per kraam moesten blijven betalen, dreigden ze niet meer terug te komen. Het Leidse tarief is vele malen hoger dan elders, zodra een markt vijftien kramen of meer telt. Bij die omvang springt het van 1,64 euro per vierkante meter naar 4,07 euro. Een kraam meet acht vierkante meter.

De maatregel die wethouder Filip van As (CU/economie) nu heeft genomen, komt erop neer dat hij dat verschil bijlegt. De marktmeesters van Stadstoezicht berekenen wel het hoge tarief, maar economische zaken betaalt dat voor een deel, zodat de marktlui een rekening krijgen tegen het lagere tarief, dus ongeveer 13 euro per kraam. De paarduizend euro die de maatregel dit jaar kost, haalt Van As uit het potje ‘bevordering toerisme’. Voor volgend jaar wil hij de verordening met markttarieven tegen het licht houden en wellicht aanpassen.

De boekenmarkt is sinds november elke laatste zondag van de maand, op de Botermarkt. De eerstvolgende vindt dus komend weekeinde plaats.

(gelezen bij Leidsch Dagblad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *