Bibliotheek maakt plaats voor Literaire appartementen…

Ook bouwers hebben soms hun creatieve momenten. Zo bedacht projectontwikkelaar Heddes voor een project in Landsmeer de naam Het Schrijvershuis, omdat op de plek waar het appartementengebouw gaat komen de lokale bibliotheek staat.

De lokatie wordt omschreven als:

“Een verzamelplaats voor hen die literatuur liefhebben, zij die willen ontspannen en zij zich die zich onder willen dompelen in de fictieve wereld van thrillers en liefdesromances of kinderen op zoek naar een onderwerp voor hun spreekbeurt of werkstuk.
Ze kwamen hier allemaal. De plek waar literatuur, studieboeken, romans en andere boeken de weg naar de lezer vonden: de oude bibliotheek van Landsmeer. Op deze plek, waar het Zuideinde overgaat in de Dorpsstraat en waar deze wegen zich kruizen met de Burgemeester Postweg, verreist het nieuwe hart van Landsmeer. Grenzend aan een gezellig plein waar kooplieden iedere vrijdag hun waar aanprijzen, de bruisende markt van Landsmeer, wordt een nieuw hoogwaardig complex gebouwd met 28 topappartementen.
In de plint van het complex worden diverse winkels gerealiseerd.
Om de herinnering aan de bibliotheek in ere te houden én ter ere aan hen die een stempel hebben gedrukt op Neerlands literatuur, is gekozen voor de toepasselijke naam ‘Het Schrijvershuis’. De verschillende appartementsoorten dragen daarom de namen van beroemde schrijvers.”

huizen.jpg

28 koopwoningen, waarvan 23 appartementen en 5 maisonnettewoningen. Woonoppervlakte van de appartementen is 70 tot 125 m2, de woonoppervlakte maisonnettes 125 tot 142 m2. Nagenoeg beschikken alle woningen over een eigen buitenruimte. Het complex is voorzien van een trappenhuis en een lift. Alle woningen hebben de beschikking over een eigen parkeerplaats.

Woningtypen:huizen2.jpg

* Simon Carmiggelt
* Godfried Bomans
* Boudewijn Büch
* W.F. Hermans
* Gerard Reve
* Belcampo
* Piet Vroon
* Multatuli
* Renate Rubinstein
* Simon Vestdijk
* Nescio
* Annie M.G. Schmidt
* Carry van Bruggen
* Israël Querido
* A. Winkler Prins
* P.C. Hooft
* Johan Fabricius
* Ischa Meijer
* Johan Hendrik van Dale
* Louis Couperus


(over gelezen in de Boudewijn Büch Nieuwsbrief 21-02-2007 van Louis Schouten)

Bij het Noordhollands Dagblad van 16 januari 2007 is overigens een artikel te lezen over de verplaatsing van de bibliotheek tbv de upgrading van het dorpscentrum. De bibliotheek moet naar het dorpshuis. De verbouwing daarvan is nog niet gereed, zodat de bieb tijdelijk in een kerkgebouw wordt ondergebracht.

De politiek heeft moeite met de tijdelijke huisvesting in de kerk vanwege de kosten, en twijfelt of de bieb wel binnen twaalf maanden (de huurperiode) ondergebracht kan worden in het dorpshuis. Burgemeester Bert Mewe legde gisteravond in de raadscommissie grondgebied uit dat de bibliotheek zo snel mogelijk plat moet zodat de projectontwikkelaar er aan de gang kan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *