De mooiste (verborgen) bibliotheek van Nederland…

Alles wat in Eerste en Tweede Kamer in Den Haag wordt gezegd, wordt vastgelegd door de notulisten en komt in de Handelingen. De ingebonden Handelingen staan in de oude bibliotheek van het voormalig Ministerie van Justitie, die daarom nu de handelingenkamer wordt genoemd.

Het Justitie-gebouw is een ontwerp in neo-Hollandse renaissancestijl van rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters, een leerling van Cuypers. De bibliotheek heeft echter veel Chinese invloeden: de roodgroene aankleding, de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen, de schubben in de dakkoepel en de drakenkopjes aan de balustrades.

De zaal is 13,5 meter lang, 6 meter breed en 9 meter hoog. Er is ruimte voor 30.000 boeken.

Video – In het NOS-journaal van 22 juni 2011 was de dagelijkse ‘zomercolumn’ gewijd aan deze prachtige, maar verborgen bibliotheek.

Op deze Tweede Kamerpagina is een 360-graden foto te bewonderen van de bibliotheek.

In het Rijksmuseum te Amsterdam bevindt zich ook een bibliotheek met gietijzeren constructie en deze is van de grote bouwmeester Cuypers himself.

Een prachtige bibliotheek met gietijzeren constructie was ook de Public Library of Cincinnati and Hamilton County. Deze werd echter in 1955 afgebroken.



Leave a Response