Boekenslopers actief in oude-boeken-markt vlgs tijdschrift Boekenpost

In het deze week verschenen nummer van het tijdschrift Boekenpost schrijft Caspar Wechgelaer in zijn rubriek Rondje Boekenland over de invloed van internet en digitalisering op de verkoop van oude boeken. Door het op grote schaal scannen van o.a. oude wetenschappelijke uitgaven en studieboeken, die vervolgens voor een ieder gratis toegankelijk zijn, is de verkoop van deze categorie boeken behoorlijk ingezakt. Antiquaren zijn niet zo erg geneigd de prijs flink te laten zakken omdat dat slecht is voor de handel. Omdat ook versnipperen geen aantrekkelijke optie is doet zich nu in toenemende mate een voorheen sterk afgekeurde praktijk voor: de boeken slopen en de plaatjes los verkopen als ‘oude prenten’. De boeken leveren dan vele malen meer op dan bij verkoop van een compleet boek.

Fraai geïllustreerd is het artikel over Fruit Crate Labels, de etiketten uit vooral de Amerikaanse Westcoast, die vroeger op de fruitkratten werden geplakt om inhoud en herkomst weer te geven. Inmiddels zijn deze etiketten, gedrukt in een schitterende kwaliteit lithografie, gewilde collector items geworden.

Verder onder meer artikelen over margedrukker Anne de Boer-Olsen uit Groningen, Russische boekillustraties, een interview met Boudien de Vries over haar recent verschenen boek ‘Een stad vol lezers‘ over de negentiende-eeuwse leescultuur in Haarlem, een artikel over ‘Kunst Laaft’, een vereniging van grafiekliefhebbers die bestond van 1977 tot 1984, de boekenleggers van kunstenaar Frans van Noorden en een verhaal over de voorloper van de CPNB, de ‘Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels’ (VBBB) opgericht in 1815. In 1892 vierde de VBBB haar 75-jarig bestaan met een grote tentoonstelling in Amsterdam. De bijbehorende fraaie catalogus wordt uitgebreid besproken.

Boekenpost 114, juli/augustus 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *