De Best Verzorgde Boeken 2006

Stichting De Best Verzorgde Boeken maakt jaarlijks een keuze uit de Nederlandse boekproductie van boeken die zich door hun vormgeving en productietechniek onderscheiden.
Rond de jaarwisseling zonden 211 uitgevers, opdrachtgevers, ontwerpers en drukkers met elkaar 400 titels in ter jurering voor De Best Verzorgde Boeken 2006.

De jury, bestaande uit Paul Hefting (publicist, Haarlem), Kees van den Hoek (Uitgeverij THOTH, Bussum), Esther Noyons (ontwerper, Amsterdam), Brigitte Slangen (ontwerper, Nijmegen) en Pieter Tielen (Drukkerij Tielen, Boxtel) heeft van de inzendingen 33 boeken uitverkozen als De Best Verzorgde Boeken van 2006.

best-verz-2007.jpg

Bij de groep L I T E R A T U U R werden uitverkoren:
Joost Zwagerman – Perfect day en andere popverhalen (De Arbeiderspers)
Bart Moeyaert – Verzamel de liefde (Em. Querido’s Uitgeverij)
Bruno Schulz – Verzameld werk (Vertaling: Gerard Rasch / J.M. Meulenhoff)
Esther Jansma – Altijd vandaag (De Arbeiderspers)
Francesco Colonna – De droom van Poliphilus (Vertaling: Ike Cialona / Athenaeum–Polak & Van Gennep (luxe-editie)

Naast de groep Literatuur worden de volgende groepen onderscheiden:

S P E C I A L I N T E R E S T U I T G A V E N
K I N D E R – E N J E U G D B O E K E N
E D U C A T I E V E B O E K E N
P U B L I C A T I E S V A N C U L T U R E L E I N S T E L L I N G E N
P U B L I C A T I E S V A N A C A D E M I E S
P U B L I C A T I E S U I T D E P R O F I T – S E C T O R
P U B L I C A T I E S I N E I G E N B E H E E R

De complete lijst met uitverkozen boeken staat op de website onder Selectie 2006.

Expositie en boek
De Best Verzorgde Boeken 2006 worden van 17 augustus tot en met 30 september geëxposeerd in Stedelijk Museum CS te Amsterdam. Dan verschijnt ook de catalogus De Best Verzorgde Boeken 2006 The Best Dutch Book Designs.

Later volgen exposities in het Museum Meermanno te Den Haag en op de Frankfurter Buchmesse.

Best verzorgde boeken op slecht verzorgde website
In het reglement van de Stichting staat te lezen: De Stichting wil met deze uitverkiezing nationaal en internationaal de aandacht en de waardering bevorderen voor de cultuur van de boekver­zor­ging en het Nederlandse boek als fysiek product.

Het is dan wel jammer dat men een uiterst simpele website heeft waar op geen enkele wijze gepoogd wordt de uitgekozen boeken op smaakvolle wijze te presenteren, zodat een breder publiek kennis kan nemen van het hoge nivo van de Nederlandse ontwerpers.

Internationale prijzen
Jaarlijks beoordeelt een zevenkoppige internationale jury in Leipzig Best Verzorgde Boekenselecties uit meer dan 30 landen en kent daaraan in totaal veertien prijzen toe. Bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig werd aan twee van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken een medaille toegekend. Het gaat om Sheila Hicks. Weaving as Metaphor, een in Nederland gemaakte uitgave van de Amerikaanse Yale University Press (goud) en OOG / EYE, een uitgave van en over het gerenoveerde Oogziekenhuis Rotterdam (brons). Beide werden vormgegeven door de Amsterdamse boekontwerpster Irma Boom. Nog drie andere Nederlandse inzendingen vielen ook in de prijzen.



Leave a Response