Zeldzame Codex Calixtinus gestolen uit kathedraal Santiago de Compostela

In het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela is de zeldzame twaalfde-eeuwse Codex Calixtinus gestolen, een manuscript van ‘onschatbare waarde’.

De verzamelde teksten in dit manuscript, ook wel Liber Sancti Jacobi of Livre de Saint Jacques genaamd, zijn liturgisch, historisch en hagiografisch van aard. Ook bevat het boek een pelgrimsgids voor de vele bedevaartgangers. De teksten beslaan een periode van twee á drie eeuwen. Men dateert dit manuscript rond 1140 naar de datum van het laatste beschreven mirakel. Het handschrift werd geschreven ter meerdere eer en glorie van Jakobus de Meerdere om te dienen als promotie voor Santiago de Compostella. De codex telt 225 folia. (Wikipedia)

Het werk verdween uit de kathedraal van het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, waar het werd bewaard in een kluis van het archief. Slechts drie mensen zouden toegang hebben gehad tot de Codex Calixtinus. Er zijn geen sporen van braak aangetroffen. Het manuscript is niet verhandelbaar zodat gedacht kan worden aan een ‘verzamelaar’ die dit werk koste wat het kost in zijn eigen kluis wil hebben.

  • Een beschrijving van de onderdelen van de codex bij de Iniversity of Miami, die een facsimile van het werk bezit.

Boek 1 bevat onder meer teksten van liturgische gezangen. Op YouTube staan video’s waarin deze prachtige gezangen te horen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *