Uitgeverij Elsevier maakt Elsevier Heritage Collection toegankelijk via internet

.

Uitgeverij Elsevier lanceerde op 5 juli 2011 een online catalogus van de ‘Elsevier Heritage Collection’, bestaande uit meer dan 2.000 zeldzame boeken, waarvan meer dan 1000 verschillende titels uitgegeven door de originele Elzevier uitgeverij 1580-1712.

De huidige Elsevier werd opgericht als Elsevier’s Uitgeversmaatschappij in 1880 door een viertal firmanten die het bedrijf noemden naar het beroemde boekdrukkersgeslacht Elzevier, dat in 1592 een uitgevershuis in Leiden begon en van 1620 tot het begin van de achttiende eeuw de drukker van de Leidse universiteit leverde.

The Elsevier Heritage Collection Catalogue provides information about Elsevier’s corporate collection of antiquarian books. The collection contains more than 1100 distinct titles printed or published by the early modern Elzevier firm, approximately 400 non-Elzevier early modern antiquarian titles, and over 2000 items in total.

The catalogue includes bibliographic information that allows comparison of items in the collection to similar items worldwide, including reference numbers to the standard Willems and Copinger printed reference works on the Elzeviers, as well as STCN fingerprint data.

High-resolution exterior documentary photographs of many of the books in the core group have been integrated into the catalogue. These photographs allow online study of the bindings in the collection, from contemporary plain parchment bindings and gilt prijsboek bindings to colorful 19th-century fine bindings crafted by master bookbinders and finishers.

Scholars, students, and other interested persons are invited to browse the catalogue and contact us with questions and comments.

Piet J. Buijnsters heeft in zijn boek ‘Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie’ een apart hoofdstuk gewijd aan het verzamelen van Elzevier uitgaven, die in de negentiende eeuw vooral in Frankrijk uitgroeide tot een ware elzevieriomanie. In dit hoofdstuk noemt hij de collectie van uitgeverij Elsevier de belangrijkste (semi)particuliere verzameling van Nederland. Buiten enkele privéverzamelingen bevinden zich nog omvangrijke collecties bij Museum Meermanno, de Koninklijke Bibliotheek en de universiteitsbibliotheken van Leiden en Amsterdam.

Voor de liefhebbers is er ook nog het boek Boekverkopers van Europa; het zeventiende-eeuwse Nederlandse uitgevershuis Elzevier. Een bundeling van lezingen, gehouden op een driedaags congres over de Elzeviers dat in 1997 door de Nederlandse Boekhistorische Vereniging werd georganiseerd. Een uitgave van de Walburg Pers uit 2000, maar nog altijd te koop. De bundel die rijk is geïllustreerd, bevat naast de verschillende bijdragen tevens een uitputtende bibliografie van alles wat ooit over de Elzeviers is geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *