Summerschool ‘Bladgoud’ – Bijzondere Collecties van de UvA – 22 augustus t/m 2 september 2011

Bladgoud – Summerschool over de geschiedenis van het boek bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, van 22 augustus t/m 2 september 2011.


De Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftkunde en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer voor de tweede keer een summerschool over de geschiedenis van het boek. Het aanbod van cursussen, lezingen, workshops, colleges en excursies heeft veel te bieden voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het boek. Voor zowel onderzoekers, studenten, bibliotheek- en museummedewerkers als andere liefhebbers is een zeer divers programma samengesteld.

Omdat de summerschool plaatsvindt tijdens de tentoonstelling Toerist in de Gouden Eeuw. Amsterdam voor vijf duiten per dag bij de Bijzondere Collecties, zijn er veel programmaonderdelen die te maken hebben met het zeventiende-eeuwse boek. Bijvoorbeeld workshops Boekbanden uit de Gouden Eeuw, Populair drukwerk in de Gouden Eeuw en Koken in de Gouden Eeuw en colleges over de Atlas Maior en de Van Santen-Bijbel.

Daarnaast komen er andere onderwerpen aan bod zoals Omgaan met bijzondere materialen, Evolutie in de Artis Bibliotheek en De Geschiedenis van de drukletter. Deze summerschool biedt verder nog verschillende andere aantrekkelijke activiteiten zoals een concert, rondleidingen en als afsluiting de derde Frederik Mullerlezing.

Deelnemers aan de summerschool kunnen een keuze maken uit een ‘à la carte’-programma. Naast diepgravende cursussen en workshops zijn er toegankelijke colleges en lezingen waarbij topstukken uit de collecties worden getoond.

  • Informatie / programma summerschool
  • Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam



Leave a Response