Contouren van het Toonderjaar 2012 worden zichtbaar

Het duurt nog even, maar 2012 wordt een heerlijk jaar voor de liefhebbers van het werk van Marten Toonder. Op 2 mei 2012 is het precies honderd jaar geleden dat Marten Toonder (1912-2005) werd geboren, de schepper van de succesvolle stripfiguren heer Bommel en Tom Poes. Om dit te vieren is 2012 uitgeroepen tot het Toonderjaar.

Het Toonderjaar wordt grondig voorbereid en de contouren van het programma zijn al zichtbaar op de speciale website ‘100 jaar Toonder’, die deze week werd gelanceerd. Met de Toondercompagnie als coördinator van de verschillende activiteiten wordt o.a. gewerkt aan:

Tentoonstellingen

Het Nederlands Stripmuseum Groningen in het voorjaar van 2012;
Het Letterkundig Museum te Den Haag in het najaar van 2012;
Het Belgisch Stripcentrum in Brussel van 7 februari tot 23 september 2012.

Boeken

In het najaar van 2012 verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij de biografie van Marten Toonder, geschreven door Wim Hazeu.

In het najaar van 2012 verschijnt er een Schrijversprentenboek over Marten Toonder. Dit wordt uitgegeven door De Bezige Bij in samenwerking met het Letterkundig Museum, in het kader van de tenstoonstelling aldaar rond het literaire oeuvre van Marten Toonder.

En natuurlijk de indrukwekkende reeks met alle Bommelverhalen  die vanaf het najaar van 2008 verschijnen bij De Bezige Bij.
De complete reeks zal bestaan uit 60 delen met in totaal 177 verhalen. Jaarlijks verschijnen zes nieuwe delen.

En verder…

Zal op 20 januari 2012 een nieuwe oorspronkelijke Bommelmusical in première gaan in het oude Luxor Theater te Rotterdam, Toonders geboortestad. De Nieuwe IJstijd, een muzikaal stripverhaal, geproduceerd en uitgebracht door OpusOne.

Naarmate het Toonderjaar dichterbij komt zal de informatie op de website worden aangevuld.

  • Website Toonderjaar 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *